Valberedningen föreslår tre nya till styrelsen i Västra Götaland

Gustav Bäckström

Här presenterar vi valberedningens förslag på nyval av styrelseledamöter i Västra Götaland. Regionstämman genomförs onsdagen den 15 mars på Vara Konserthus, Vara.

Gustav Bäckström, Björkkil Åmål

Gustav Bäckström 37 år bor på gården Björkkil i Åmål tillsammans med sin sambo Elin och deras barn.

Gustav driver gårdarna Björkil och Amnebyn tillsammans med sin bror Oskar och med sin sambo Elin. Tillsammans har de 350 kor. Totalt har de 900 djur. Gårdarna drivs ekologiskt och de brukar ca 1200 hektar åker och bete, hälften är arrenderat. Gårdarna har ett 10-tal anställda.

Gustav har varit engagerad i LRF genom sitt uppdrag som vice ordförande i Lokalavdelningen. Han tackade ja till att bli föreslagen som ledamot i LRFs regionstyrelse för att det är en chans och möjlighet att påverka på riktigt. Frågor som ligger Gustav extra varmt om hjärtat är miljöfrågor och vattenfrågor. Gustav vill också att regelverket ska minska.

- Det är betydligt mer pappersarbete nu än vad det var tidigare. Eu stöden är som konståkning en bedömningssport, och det behöver vi ändra på, säger Gustav.

Alexander Andersson

Alexander Andersson, Berg, Dannike

Alexander Andersson är 40 år och driver gården Berg i Dannike. På gården finns det 64 kor som mjölkas i robot. Alexander brukar 267 ha åker, bete och skog. 2016 tog han över gården från sina föräldrar.

Alexander är en riktig föreningsmänniska. Han har varit förtroendevald i LRF i många år på olika positioner. Han har varit aktiv i LRF Ungdomen i Sjuhärad men också i kommungruppen och lokalavdelningen.

Även valberedningsarbete har Alexander ägnat sig åt, både inom ungdomen och i Borås kommungrupp. Han har också suttit i kommunfullmäktige i Borås under 3 mandatperioder.

Alexander brinner för medlemsfrågorna, varför vill man vara med i LRF och vilken nytta gör LRF.

- Det är viktigt att vi har en stark folkrörelse som kan driva våra frågor. Jag skulle gärna se att den påverkan som LRF gör tillfaller medlemmarna i högre grad och att man måste vara medlem för att ta del av denna påverkan. Jag vet att det är svårt, men det finns många potentiella medlemmar som får ta del av det påverkansarbete som LRF gör utan att betala medlemsavgift, här behöver vi berätta än mer om mervärdet som man får som LRF medlem, säger Alexander.

Josefina Guttman

Josefina Guttman, Frielsbergs Egendom, Tun

Josefina Guttman är 57 år och bor på gården Frielsbergs Egendom, Tun tillsammans med sin man och sina barn. Frielsbergs Egendom består av 220 ha åker och 125 ha skog, man arrenderar också 590 ha tillsammans med en granne.

Josefina jobbar hemma på gården men jobbar också på Stadsnära lantgård i Lidköping som verksamhetsledare. Josefina har varit aktiv i LRF i många år, bland annat har hon varit aktiv i kommungruppen i sju år, de sista fem åren som ordförande. Hon har också varit aktiv i lokalavdelningen där hon haft sitt uppdrag som lokalavdelningsordförande i 15 år.

Josefina brinner för skolfrågorna och har gjort ett oerhört stort arbete med LRFs kommungrupps påverkansarbete gentemot skolorna i Lidköping. Hon var drivande till att LRF fick sätta upp informationsskyltar på den stadsnära lantgården, där skolor och allmänheten kunde ta del av vad den svenska bonden gör. Hon har också drivit på så att alla sjundeklassare i Lidköping i år fick åka till Uddetorp och lära sig mer om lantbruk.

Josefina är också aktiv i LRFs omsorgsgrupp.

- Jag brinner för de mjuka frågorna och att våra barn och ungdomar ska få ökad kunskap av vad lantbruk är och att de också ska bli nyfikna och vilja bli en del av branschen, säger Josefina.

Hon själv är uppvuxen i Järna, gick lantbruksskola och blev såld på grisar första veckan och har därefter jobbat som grisskötare men också förman inom grisproduktion, hon har också arbetat med kor. Josefina är utbildad driftledare och lantmästare.

Valberedningen föreslår tre nya till regionstyrelsen då Björn Larsson, Helena Rickardsson och Sofia Kämpe valt att lämna sina uppdrag vid stämman den 15 mars i Vara.

Clara Hyltbäck