Vasens lantbruk prisas som Årets Nötköttsföretagare i Jönköpings län

Jeanette Blackert

Stort grattis till Familjerna Sandahl som tillsammans driver Vasens lantbruk i Nye. Den 3 augusti tog de emot priset som Årets Nötköttsföretagare i Jönköpings län!

Utdrag från nomineringen:
Svensk nötköttsproduktion domineras av kött från mjölkproduktionen. Detta företaget som i grunden fokuserar på mjölkproduktion, har visat att med rätt insatser kan man få fram riktigt bra avvanda kalvar för vidare uppfödning,  med minimal användning av antibiotika. Ett föredöme inom svensk mjölkproduktion.

Om gården:
Vasen är en gård med konventionell mjölkproduktion. År 2000 byggdes ett nytt kostall på gården med plats för 540 kor plus högdräktiga. Korna mjölkas i en 32-platsers karusell. Sinkor och ungdjur inhyses i gamla lagården, samt på flera utgårdar. Kalvarna är sedan 1,5 år tillbaka, i ett nybyggt kalvstall men körbart foderbord. Andelen SLB i besättningen är 70%, resten SRB. På gården odlas allt vallfoder och större delen av spannmålsbehovet.

Gården har en omfattande verksamhet och brukar ca 750 ha åker, ca 400 ha betesmark. Sam-ansökan omfattar ca 300 skiften. Samt 350 ha skog.

Kandiderar till Årets Nötköttsföretagare i Sverige

Priset delades ut av LRF tillsammans med Sveriges Nötköttsproducenter den 3 augusti hos förra årets vinnare, Lena och Mats Fransson på Ebbarps Norrgård.  Medverkade på prisutdelningen och gratulerade var Karin Nalbin, regionordförande LRF Jönköpings län och Dan Waldemarsson, ordförande Jönköpings läns Köttproducentklubb. Johanna Sandahl från Vasens lantbruk var med och tog emot priset.

- Det är extra roligt att man uppmärksammar mjölkproducenterna, som är en stor del i nötköttsproduktionskedjan. Stort grattis till Vasens lantbruk, säger Karin Nalbin.

Vasens lantbruk kandiderar också till priset som "Årets Nötköttsföretagare i Sverige", som utses i höst.