Vattenfall vann mot markägarna
2023-10-13

Domstolens beslut handlar om två stycken 130.000 volt luftledningar som Vattenfall planerar att bygga bredvid varandra från Hedenlunda till Oxelösund i Sörmland.
Syftet med ledningarna är att förstärka elnätet till SSAB för att möjliggöra framtida produktion av fossilfritt stål. Ledningarnas längd är cirka 74 km och bredden uppskattningsvis 80 meter med kantzoner i skog inräknade.
Mark- och miljödomstolen gör samma bedömning som Vattenfall och beslutar att kraftledningen ska byggas som luftledning.
De som överklagat domen är inte negativa till att kraftledningen byggs, men menar att den borde grävas ner som markkabel för att minska påverkan för närboende och på marken där ledningen planeras att byggas under en lång tidsperiod, 50-100 år.
Om markkabel väljs undviks flera negativa aspekter som en luftledning medför, till exempel påverkan på landskapsbild, brukningshinder, elektromagnetisk strålning som förhindrar byggande, skog som tas ur produktion samt negativ påverkan på jordbruk.
Domen är intressant då de som överklagat tagit fram en imponerande argumentation för markkabeln både ur ett tekniskt perspektiv genom utlåtande från Mats Leijon (professor elektricitetslära) och ekonomiskt perspektiv, där offerter visar på liten prisskillnad mellan markkabel och luftledning. De visar sammantaget att markkabel är ett väl fungerande alternativ ur både teknisk och ekonomisk synvinkel.
Domen kan överklagas till Mark-och miljööverdomstolen senast 2/11 2023. Prövningstillstånd krävs.