Viktigt att lantbrukets personal får fortsätta jobba vid kris och krig

Foto: Joakim Forsberg

LRF har lämnat sina synpunkter på utredningen Personalförsörjning av det civila försvaret (SOU 2025:6). Vi välkomnar att lantbrukets roll i Sveriges beredskap lyfts fram, särskilt att personal som arbetar på och omkring lantbruksföretaget ska kunna fortsätta arbeta på gården även vid höjd beredskap.

Det är helt avgörande för att livsmedelsproduktionen ska fungera i kristider. Redan idag är det brist på arbetskraft i många delar av lantbruket, särskilt inom djurhållning och säsongsodlingar. Därför är det positivt att utredningen tydligt pekar på vikten av att nyckelpersoner inte flyttas till andra verksamheter vid en kris. Lantbruksföretagare kunna säkerställa att det personal finns tillgänglig vid en kris.

Samtidigt är vi kritiska till att utredningen föreslår att exempelvis arbetslösa snabbt ska kunna hoppa in i lantbruket efter kort utbildning. Lantbruket är komplext och kräver stor kunskap, här finns inga genvägar.

LRF betonar också att staten måste ta ansvar för finansiering av beredskapsåtgärder, att regelbördan inte får öka och att företagen inte ska påverkas negativt på marknaden. Dessutom måste det vara tydligt vad som räknas som totalförsvarsviktig verksamhet, något som i dagsläget saknas vilket gör det svårt för våra medlemmar att planera.

Vi vill också se en särskild utredning om hur personalförsörjningen inom hela livsmedelskedjan ska säkras, från gård till gaffel, vid kris eller krig.

LRF fortsätter att driva på för konkreta lösningar och ett starkt samarbete med myndigheterna för ett robust lantbruk och en trygg livsmedelsförsörjning även i tuffa tider.