Vreta Utbildningscentrum Årets nötköttsföretagare i Östergötland

Vreta Utbildningscentrum är Årets nötköttsföretagare i Östergötland 2022. Skolan uppmärksammades av Per Wendler, vice ordförande i LRF Östergötlands regionstyrelse, och Gustaf Sturesson, ordförande Östra Nötköttsproducenterna, med blommor, diplom och en gedigen skärbräda i trä på tisdagseftermiddagen den 12 juli.

I skuggan vid ett träd i anslutning till den nya ladugården som stod klar i slutet av 2020 mottog Jan Wretemark,  driftledare, tillsammans med Cecilia Candell och Elin Andersson, husdjursinstuktörer, priset efter att kaffe och fika intagits. 

Per Wendler läste upp delar ur nomineringen som stod med på diplomet. Det löd: 

"15 januari 2020 brann Vretas gamla ladugård ner till grunden och av besättningen återstod endast ungdjursladugården med 74 ungdjur, varav 29 dräktiga kvigor. Efter branden påbörjades den redan innan planerade nybyggnationen av det nya stallet. Vreta Utbildningscentrum bedriver i dag konventionell mjölkproduktion, i den nya ladugården som stod klar november 2020, med robotmjölkning, samt en mjölkgrop i undervisningssyfte. Vreta har alltid varit känt för att ha fina kalvar. Att behålla en god kalvhälsa, och med små justeringar förbättra resultaten under den tid som varit så speciell för just Vreta tyder på stort kunnande och ”djuröga” hos personal och elever men även lojalitet och ansvarstagande. Egenskaper som är viktiga hos kommande för framtidens generation arbetskraft inom djurhållning."

- Det är en stor ära att få ge det här till en skola. Ni utbildar så många som passerar här genom dörrarna och ni lyckas hålla en sådan kvalitét. Det tyder på att ni har bra rutiner, är noggranna och har "djuröga". Ni är väl värda det här priset  sa han till pristagarna han. 

- Jag är stolt som en tupp, sa Jan Wretemark efter att ha mottagit priset, i ett litet tacktal där han nämnde personalen och samtliga husdjursinstruktörer som en stor del i framgången.