LRF Växtodling är en branschavdelning inom LRF som ska ge förutsättningar för värdetillväxt och utveckling av den svenska växtodlingen på ett hållbart sätt. Vi verkar för ökad konkurrenskraft för svensk växtodling och säkerställer tillgång till tekniker, insatsvaror och stöd på lika villkor som i övriga EU.

Till sidomenyn

Fakta om svensk växtodling

Svensk växtodling har god tillgång till mark, och skiljer sig från stora delar av världen med vintrar som sanerar bort många skadegörare. I stora delar av landet är det också god tillgång till vatten.

Ungefär 20% av det vi odlar blir livsmedel, 70% foder och resten kan gå till utsäde, bränsle, sprit, energi och miljövänlig ersättning till exempelvis olja i plasttillverkning. Odling av vall med gräs och baljväxter svarar för 45% av odlingsarealen. Baljväxterna fixerar själva luftens kväve. 

Svensk växtodling skiljer sig från många andra länders växtodling genom låg användning av växtskyddsmedel. Växtodlare tillämpar också så kallat integrerat växtskydd. Det betyder att insatser görs utifrån en helhetsbild kring förebyggande strategier såsom val av växtföljd, alternativa bekämpningsmetoder och produktval. Tillsammans minskar de bekämpnings behovet samtidigt som nyttoinsekter främjas och resistensutveckling bromsas.

Sveriges odlare brukar marken för största möjliga skörd med minsta möjliga insats vilket är smart för både klimat och miljö. Vår växtodling är en framtidsbransch som vi kan konkurrera med internationellt. 

Till sidomenyn
Vete på en åker

Framtidssäkra svensk växtodling

LRF Växtodling har tagit initiativ till ett projekt som ska rusta svenska växtodlare för framtiden. Fokus ligger på den avgörande resursen vatten både vid överflöd och brist, hantera extremväder och skapa bättre förutsättningar för långsiktig hållbarhet genom forskning och innovation.

 

Om projektet
Vete på en åker
Till sidomenyn Till sidomenyn
Raps. Viken tomater, Skåne?

LRFs Växtodlingsdelegation

I Växtodlingsdelegationen som styr verksamheten ingår, förutom LRF, representanter från: 

  • Betodlarna 
  • Lantmännen
  • Swedish Agro
  • Sveriges stärkelseproducenter
  • Sveriges frö- och oljeväxtodlare 

Ordförande i delegationen och LRF Växtodling är Lars Bäksted, Betodlarna. 

Raps. Viken tomater, Skåne?
Till sidomenyn
Till sidomenyn

Kontakt

Malin Hagbardsson

Malin Hagbardsson

Branschansvarig för LRF Växtodling

Senast uppdaterad: 2025-07-01