
Växtskydd
Växtskydd
Allt sedan människan började odla marken har ogräs, insekter och skadesvampar angripit odlade grödor. Skadan de orsakar kan bli mycket omfattande och utgöra ett hot mot livsmedelsförsörjningen. Vid all odling är växtskyddsåtgärder av olika slag därför nödvändiga, både i konventionell och ekologisk produktion.
LRF arbetar för att det ska finnas växtskyddsmetoder av alla sorter, med hög effektivitet, tillgängliga inom jordbruket och den yrkesverksamma trädgårdsproduktionen. LRF arbetar också med att minska riskerna, både för hälsa och miljö, som finns kring användningen av växtskyddsmedel. Användningen av växtskyddsmedel ska vara behovsanpassad och restriktiv.
Växtskydd – en samhällsviktig fråga
-
Sveriges odlare behöver ha motsvarande möjligheter till ett effektivt och hållbart växtskydd som övriga odlare inom EU. När växtskyddsmedel försvinner från Sverige, men är fortsatt tillåtna inom EU och framför allt i våra grannländer, snedvrids konkurrensen. Det ökar risken för att produktionen försvinner från Sverige. Det är därför angeläget att Sverige agerar samstämt med övriga medlemsländer och inte inför nationella särregler som försvårar för landets produktion, samtidigt som produktionen fortsätter någon annanstans.
-
Politiker och beslutsfattare behöver styra ansvariga myndigheter mot att ta ett gemensamt ansvar för att den svenska odlingen ska ha tillgång till ett fungerande växtskydd. De behöver också agera samstämt och utifrån odlarnas behov.
-
Forskning och innovation är nödvändigt för en utveckling av växtskyddsmedel och strategier, såväl för att stärka produktionens konkurrenskraft som för att minimera miljörisker.
-
LRF vill vidare att det ska säkerställas att det finns tillgång till effektiva och ekonomiskt försvarbara metoder för att kontrollera växtskyddsproblem. Det inkluderar tillgång till biologiska, kemiska och förebyggande metoder, samt utveckling av nya alternativ.
Det här gör LRF
- Genom näringspolitiskt arbete och opinionsbildning verkar LRF för att Sveriges odlare ska ha tillgång till ett effektivt och hållbart växtskydd.
- LRF har regelbundet gemensamma möten med Kemikalieinspektionen, Jordbruksverket och branschorganisationen Svenskt Växtskydd. Målet för mötena är att komma fram till vilka möjligheter var och en har att bidra till svensk odlings konkurrenskraft.
- Med hjälp av branschavdelningarna inventerar LRF vilket behov av växtskydd som finns i olika produktionsgrenar och gör nödvändiga och möjliga ansökningar om dispenser och så kallade UPMA (utvidgning av produktgodkännanden för mindre användningsområden).
- Tar initiativ till och driver fältförsök för att få underlag till ansökningar som kan bredda tillgången på växtskyddsmedel för grödor som odlas i mindre omfattning.
Förslag till EU-förordning för växtskyddsmedel
EU-kommissionen har lagt fram ett förslag till en förordning för en hållbar användning av växtskyddsmedel. Förslagets främsta syfte är att halvera användningen av kemiska växtskyddsmedel inom EU fram till 2030.
– Syftet med förordningen, att åstadkomma både en ökad harmonisering mellan medlemsländerna och en mer hållbar användning av växtskyddsmedel i Europa, är gott. Även viljan att driva på för ökad kunskap om integrerat växtskydd (IPM) och en säker arbetsmiljö för användarna är positivt. Men för Sverige, som tillhör de EU-länder som har den absolut lägsta användningen av växtskydd, är det idag inte möjligt att halvera utan att vår produktion minskar eller att vissa grödor inte längre kan odlas här, säger LRFs växtskyddsexpert Agneta Sundgren.
Förordningen är just ett förslag från EU-kommissionen. Vad är viktigt för svenska politiker och beslutsfattare att ha i åtanke inför den fortsatta processen?
– Risken för minskad produktion om användningen av växtskyddsmedel ska minska kraftigt är viktigt att tänka på i den fortsatta diskussionen. Vi hoppas alla på att nya metoder ska kunna ersätta kemiska växtskyddsmedel, men de kommer inte att klara allt – i vart fall inte på kort sikt. Det går till exempel inte att mekaniskt plocka bort insekter, säger Agneta Sundgren.
Hon fortsätter:
– Nya metoder ska inte bara vara möjliga utan också tillräckligt säkra och kostnadseffektiva. Sverige är ett litet land i norra Europa med särskilda förutsättningar och att minska användningen av växtskyddsmedel här kan leda till att vi behöver importera mer av vår mat och foder.
Mer om växtskydd
Förslag till ny EU-förordning om användning av växtskydd
EU-kommissionen har lagt fram ett förslag till en förordning för en hållbar användning av växtskyddsmedel. Försl...
Glyfosat
Glyfosat har funnits sedan 1970-talet och är världens och Sveriges vanligaste substans i växtskyddsmedel och anv...
Greppa Näringen
Greppa Näringen är ett samarbetsprojekt mellan Jordbruksverket, LRF och länsstyrelserna med Jordbruksverket som...
Interreg-projekt om växtskydd
Samarbete om alternativa växtskyddsmedel i specialgrödor i Norge, Sverige och Danmark 2023-2025.
Minor Use
Minor Use är ett projekt som startade 2007 och som drivs av LRF för att utveckla och säkra växtskyddsmedel för g...
Pyralider
Växtskyddsmedel med så kallade pyralider har idag stor betydelse för möjligheten att bekämpa ogräs i spannmål oc...
Säkert växtskydd
LRF har sedan 1997, tillsammans med Jordbruksverket, Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen, Lantmännen, Arbets...
Tillgång till modern växtförädlingsteknik
EU-kommissionen har presenterat ett nytt lagstiftningsförslag som ska göra det möjligt att använda grödor framta...
Verktyg växtskydd
Här hittar ni aktuella dispenser, UPMA och ömsesidigt erkännande som LRF sökt och fått beslut om. Vi lägger kont...
LRF Växtodling
LRF Växtodling är en branschavdelning inom LRF och ska ge förutsättningar för värdetillväxt och utveckling av den svenska växtodlingen på ett hållbart sätt. LRF Växtodling verkar för ökad konkurrenskraft för svensk växtodling och säkerställer tillgång till tekniker, insatsvaror och stöd på lika villkor som i övriga EU.
LRF Trägård
LRF Trädgård är en branschavdelning inom LRF som arbetar med att tillvarata intressen för svenska producenter av grönsaker, frukt och bär, potatis samt prydnads- och plantskoleväxter. Syftet är att skapa förutsättningar för konkurrenskraft och lönsamhet i medlemsföretagen.