Lokal mat & dryck
- Start
- Om LRF
- LRFs branschavdelningar
- Lokal mat & dryck
LRF Lokal mat & dryck är en branschavdelning inom LRF som arbetar för att stärka och utveckla den svenska livsmedels- och dryckessektorn till en tillväxtbransch i världsklass.
Lokal förädling
Den lokala förädlingen av mat och dryck samt honung växer i antal företag, omsättning och sysselsättning. Intresset hos konsumenter för dessa produkter ökar och det finns goda chanser för branschen att kunna fortsätta sin tillväxtresa.
Det finns dock utmaningar i form av bland annat krångliga regelverk, omfattande myndighetskontakter, kontrollavgifter, brist på statistik och svårt att ta del av offentlig upphandling.
Vårt uppdrag
LRF Lokal mat & dryck har som avsikt att vara en aktör som kan samla branschen för att byta erfarenheter och jobba tillsammans framåt för att lösa de gemensamma utmaningarna.
Vi arbetar för att nya och etablerade företag ska få bättre förutsättningar så att branschen kan växa ytterligare. Fokus ligger på näringspolitiskt arbete och kommunikation men även insatser för ökad försäljning, branschsamordning och kompetensutveckling kommer att göras.
Det svenska mathantverket
Företagare som förädlar lokalt producerade råvaror till livsmedel kallar sig ofta mathantverkare och skapar ofta unika produkter med hög kvalitet och tydlig identitet. Merparten använder sig av råvaror som produceras eller förädlas på den egna gården och investeringsviljan är god.
Genom att ge mindre livsmedelsföretag bättre möjligheter för att blomstra, vara innovativa, och stärka sin konkurrenskraft stärker vi förutsättningarna för att robust livsmedelsproduktion och stärkt beredskap. Det bidrar också till besöksnäringen och en levande landsbygd.
Tyvärr finns det svårigheter med att få bygglov för utbyggnad av lokaler för att sälja produkterna, eftersom dessa inte är bygglovsbefriade. För att ta tillvara på utvecklingsmöjligheterna med lokal förädling och försäljning av livsmedel, bör bygglovskravet för gårdsbutiker slopas.
Våra fokusområden
Gårdsförsäljning av alkohol
Gårdsförsäljning av alkohol är en av flera viktiga reformer för att fler ska kunna leva och verka på landsbygden.
Lagar och regelverk
LRF Lokal mat & drycks uppdrag är att värna och underlätta för lokala initiativ och nyetableringar inom de gröna näringarna.
Hållbarhet
Vi vill visa att landsbygdens livsmedelsförädlande företag bidrar i omställningen till ett hållbart samhälle, där starka och uthålliga företag skapar affärer baserade på lokala resurser.
Organisationen
LRF Lokal mat & dryck samlar följande nio organisationer:
Eldrimner
Sveriges Oberoende Bryggerier
Sveriges gårdsmejerister
Föreningen Svenskt vin
Biodlingsföretagarna
Sveriges biodlares riksförbund
MatVärden förening
Ösby Grönt Kompetenscentrum
Smaka på Västmanland
Nyheter
LRFs kommungrupp i Enköping välkomnade landsbygdsminister Peter Kullgren
2024-04-23
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) avslutade i går kväll en rundtur till Nykvarn och Åkers st...
Läs nyheten
Debatt: Betessläpp – en tidigare underbar upplevelse
2024-04-19
Nu är det snart dags för betessläpp vilket alltid förknippats med e...
Läs nyheten
Branschdag för värmländska livsmedel
2024-04-18
Torsdagen 11 april gick branschdagen för värmländska livsmedel av s...
Läs nyheten
Årets matentreprenör i Jönköpings län 2024 ska koras!
2024-04-18
Glassmakare, kopensionat, fruktodlare och värdshus, ja spannet är brett på tidigare års vinnare av Årets matentr...
Läs nyheten
Vill du vara med på Gårdsrundan 2024?
2024-04-18
Nu är anmälan öppen för dig som vill visa upp din mat eller dryck på Gårdsrundan i Jönköpings län, som i år håll...
Läs nyheten
Offentlig upphandling är en viktig del av beredskapsarbetet
2024-04-17
Norrbottens kommuner kan välja att stödja mattillgång, beredskap och lokala arbetstillfällen, det skriver Jenny...
Läs nyheten
White Guide lanserar Sveriges första rikstäckande mat- och dryckeskalender
2024-04-17
Restaurangguiden White Guide lanserar Sveriges första rikstäckande mat- och dryckeskalender. Mat- och dryckeskal...
Läs nyheten
Debatt: Betessläpp – en tidigare underbar upplevelse
2024-04-19
Nu är det snart dags för betessläpp vilket alltid förknippats med en härlig tid för djuren på gröna ängar och en...
Läs nyheten
Branschdag för värmländska livsmedel
2024-04-18
Torsdagen 11 april gick branschdagen för värmländska livsmedel av stapeln i Karlstad. En dag då livsmedelsföreta...
Läs nyheten
Årets matentreprenör i Jönköpings län 2024 ska koras!
2024-04-18
Glassmakare, kopensionat, fruktodlare och värdshus, ja spannet är brett på tidigare års vinnare av Årets matentr...
Läs nyheten
Ostfestivalen
Ostfestivalen grundades av LRF och tillsammans med andra samarbetspartners verkar festivalen för att lyfta och främja ett unikt utbud av svensk ost.
OstfestivalenEmbla - Nordic Food Awards
LRF, tillsammans med fem andra nordiska lantbruksorganisationer, står bakom Embla-priset vars syfte är att lyfta nordisk matkultur och öka intresset för nordisk mat även utanför Norden.
EmblaExceptionell Råvara
LRF stödjer föreningen Exceptionell Råvara som genom samarbeten och kunskapsutbyten i över 10 år utvecklat just exceptionella råvaror från Sverige.
Exceptionell RåvaraKontakt
Anna Kaijser
Branschansvarig för LRF Lokal mat & dryck
Telefon:
010-184 25 08E-post:
anna.kaijser@lrf.se