Det var viktigt att LRF engagerade sig i NNR-arbetet för att bibehålla och stärka förståelsen för att svenskt lantbruk är en viktig del av det svenska samhället och miljöarbetet som görs inom primärproduktionen. Mjölk, mjölkprodukter och kött utpekas ofta som dåliga för miljön, medan LRF menar att all produktion av livsmedel i Sverige är viktig ur såväl miljö- som samhällsperspektiv. Inte minst är mjölk, mjölkprodukter och kött en viktig del i en balanserad, varierad och hälsosam kost. De bidrar till en stor andel av den energi och näring som vi får i oss varje dag. Likaledes är primärproduktionen i allmänhet och kött- och mjölkproduktionen i synnerhet avgörande för många av Sveriges kritiska och näringslivsmässigt kompetetiva frågor, från miljö och folkhälsa till krisberedskap och försvar.

Det har varit avgörande att arbeta för att NNR-processens aktiva medlemmar (kommitté, styrgrupp, arbetsgrupper osv) varit medvetna om de olika förutsättningar som råder för primärproduktion i Sverige och Norden jämfört med andra länder. Sverige tillhör de länder som är världsledande inom miljömässigt hållbart jordbruk. Därför behöver vi öka, snarare än minska, produktionen av mat för att såväl säkerställa livsmedelsförsörjningen för vår egen befolkning som öka exporten av våra säkra och hållbara livsmedel. Detta går också i linje med Livsmedelsstrategin.

LRF arrangerade, ibland på egen hand och ibland i samarbete med andra organisationer och verksamheter inom och utanför LRF, löpande insatser med fokus på framför allt rollen som animalierna i allmänhet och mjölken i synnerhet spelar för hälsa och miljö.