Marknadssamarbeten

Ica – Under 2018 läggs fokus framförallt på Nära affärer som handlar att främja samarbete mellan ICA-handlare och lokala producenter. November 2017

Läs mer om LRFs och ICAs samarbete

Exceptionell råvara – Restauranger letar ofta högkvalitativa råvaror. Projektet Exceptionell råvara har som mål att utveckla svenska kvalitetsprodukter för restaurangmarknaden. Projektet skapar dialog mellan producenter och restauranger samt bedömer bra råvaror.

Läs mer om projektet Exceptionell råvara

Årets Kock – LRF är värd för tävlingen Årets Kock - det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning. Tävlingen får uppmärksamhet både lokalt och i riksmedia. LRF är presentatör för tävlingen och syftet är att skapa en tydlig koppling mellan svenska högkvalitativa råvaror och god mat i världsklass.

Läs mer om samarbetet med Årets Kock

McDonald's – Tillsammans med Sveriges Nötköttsproducenter och LRF Ungdomen har vi inlett ett samarbete med McDonald’s som syftar till att öka efterfrågan på svenska råvaror. McDonald’s är restaurangbranschens enskilt största köpare av svenskt nötkött och även stor inköpare av andra jordbruksprodukter med en ambition att öka sina inköp. Sedan samarbetet påbörjades har McDonald’s börjat använda färska svenska ägg och svenskt mjöl vid brödtillverkningen. November, 2017

Martin & Servera – Tillsammans med Martin & Servera jobbar vi med att ge offentliga upphandlare stöd och råd, lyfta fram den svenska maten och underlätta för kunder som vill köpa lokalt producerade produkter. Som ett led i samarbetet introduceras en frivillig ursprungsmärkning för att underlätta för restauranger och storkök att göra medvetna val vid inköpen. Martin & Servera har ökat andelen svenska leverantörer och lanserat nya varor med svensk råvara, till exempel gårdsgris, unggris och svensk kyckling.

Svenskmärkning AB – Svenskt Magasin är ett samarbete mellan LRF, Svenskmärkning AB och Martin & Servera. Här lyfter vi fram några av alla fantastiska uppfödare, odlare som finns runtom i Sverige. Vi vill även berätta om kockarna som lagar mat av råvarorna och eldsjälarna som upphandlar de svenska produkterna. Att hjälpa till att kommunicera de goda mervärdena är viktigt i vårt samarbete, ett annat att är att hjälpa restaurang- och storkökskunder att hitta regionala produkter.

Kontakt

Anders Holmestig, tf enhetschef livsmedelsföretagande
Telefon: 08-787 54 14
E-post: anders.holmestig@lrf.se