Marknadssamarbeten

Ica – Allt fler konsumenter efterfrågar svenskproducerad mat. För att öka andelen svenska varor i butikerna samarbetar ICA och LRF. Syftet är att tillgodose konsumenternas önskemål och öka lönsamheten på gårdsnivå.

Läs mer om LRFs och ICAs samarbete

Från Sverige – Initiativet till den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige kommer från Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel och LRF, som gemensamt startade och äger Svenskmärkning AB.

Läs mer om initiativet till märkningen

Nationella riktlinjer - ekologisk produktion – LRF samarbetar med flera aktörer på inom den ekologiska produktionen. Nationella riktlinjer 2018–2020 är ett brett samarbete tillsammans med branschen utveckla och förbättra Nationella riktlinjer för ekologisk produktion. KRAV, LRF, Ekologiska Lantbrukarna, Livsmedelsföretagen och Svensk dagligvaruhandel ingår. Den årliga marknadsrapporten tas fram i samarbete med Agroide och lanseras på Ekogalan. Läs hela rapporten här

Läs mer om projektet på Kravs hemsida

Martin & Servera – Tillsammans med Martin & Servera jobbar vi med att ge offentliga upphandlare stöd och råd, lyfta fram den svenska maten och underlätta för kunder som vill köpa lokalt producerade produkter. Svenskt Magasin här lyfter vi fram några av alla fantastiska uppfödare, odlare som finns runtom i Sverige är ett exempel på vårt samarbete där vi tillsammans kommunicerar svenska mervärden. Läs gärna Svenskt Magasin 

Bocuse d’Or och Gastronomi AB – LRF stöttar Gastronomi AB och den svenska satsningen av Bocuse d’Or och utvecklingen av den svenska gastronomin. LRF har sedan länge stöttat branschen och samarbetet stärker kopplingen till högkvalitativa svenska råvaror och svenska mervärden både nationellt och internationellt.

Läs mer om tävlingen här 

Exceptionell råvara ideell förening – Samarbetet i projektform inleddes 2014 och la grunden till bildandet av den ideella föreningen Exceptionell råvara. Föreningen arrangerar regionala och nationella utvecklingsmöten tillsammans med producenterna för att diskutera smak, konsistens, doft och utseende. Syftet är att utveckla modern gastronomi och förse den växande skaran restauranger på toppnivå med råvaror som är unikt svenska. Definitionen av en exceptionell råvara kan dock aldrig vara helt statisk eftersom plats, säsong, sort och ras spelar stor roll, och det är just den variationen kombinerad med en mycket hög kvalitet som samarbetet eftersträvar

Läs mer om föreningen Exceptionell råvara

Årets Kock – LRF startade samarbetet med Årets Kock 2013 genom värdskapet i dem regionala tävlingarna runt om i landet. Samarbetet skapade en tydlig koppling mellan svenska högkvalitativa råvaror från Sveriges bönder och god mat i världsklass.

Läs mer om samarbetet med Årets Kock

Kontakt

Anders Holmestig, tf enhetschef livsmedelsföretagande
Telefon: 08-787 54 14
E-post: anders.holmestig@lrf.se