Till sidomenyn

Skånes livsmedelsstrategi Smart mat 2030

LRF Skåne sitter med i styrgruppen för Skånes livsmedelsstrategi 2023. Strategin har funnits i fem år.

2023 gjordes en utvärdering av Sweco där olika indikatorer analyseras utifrån ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet.

Läs Skånes livsmedelsstrategi 2030 - Smart Mat

Regionen har gjort en politisk satsning och bildat den partipolitiska Parlamentariska livsmedelsgruppen. Gruppen har via utvärderingen tagit fram 6 st klusterområde som är kopplade nyckelfrågor i ett styrdokument. Vi jobbar med olika målgrupper som är kopplade till:

•    Nationella livsmedelsstrategin och Jordbruksverkets uppföljning
•    Livsmedelsföretagens hållbarhetsmanifest
•    LRF:s FoI-agenda och exportstrategi
•    Naturskyddsföreningen
•    SOU 2024:8 Livsmedelsberedskap för en ny tid
•    Swecos uppföljning av Skånes livsmedelsstrategi (SCB fakta)
•    Målbilder för ett hållbart livsmedelssystem (10 myndigheter, 2022

Styrgruppen jobbar vidare tillsammans med Livsmedelsgruppen, med frågor och målbilder som under året ska utvecklas till en handlingsplan.

Region Skåne ser idag livsmedel som ett av sina prioriterade verksamhetsområden under Regional utveckling.

Här kan du läsa mer!

Till sidomenyn

Projekt Skånebönan

Skåne har förutsättningar att bli en ledande region gällande växtbaserat protein. Skånebönan är en idé, en plattform, eller ett löst ramverk, något som gör det möjligt att kraftsamla och flytta fram de skånska positionerna. För att nå framgång behöver hela den komplexa livsmedelskedjan göra en nära nog simultan förflyttning under många år. Därför är Skånebönan inte ett regelrätt projekt med ett slutdatum. Skånebönan kommer att finnas så länge behov finns av samling. Vi arbetar utifrån principen ”gräva där vi står” vilket betyder att vi utgår från det som redan finns i Skåne och det vi vet att vi är bra på. Dessutom vill vi hålla arbetet med Skånebönan praktiskt, konkret och enkelt.

Företrädare för skånska livsmedels- och lantbruksföretag, universitet och forskningsinstitutioner, samt offentliga aktörer antog Skånebönan som handlingsplan den 26 september 2022 på landshövdingens residens i Malmö.

Till Skånebönans handlingsplan

Titta på ett reportage om Skånebönan i Lantbruksnytt

Till sidomenyn

Gastrolution

Gastrolution of Skåne
The Gastrolution of Skåne ska sätta Skåne på den gastronomiska världskartan genom att ta till vara kraften och mångfalden hos de skånska mat- och dryckesevenemangen.

Låt det smaka Skåne!

The Gastrolution of Skåne var ett projekt som beviljats stöd av Jordbruksverket inom landsbygdsprogrammet 2014 – 2020 och finansierades delvis med pengar från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Tourism in Skåne var projektägare och samverkanspartners var LRF Skåne, Region Skåne/Regional Utveckling och Event in Skåne.

Gastrolution hamnade precis i pandemin. Därför kan vi följa företag som börjar på något nytt med nya förutsättningar och ser möjligheter att våga satsa i kris.

Gastrolution omfattar fyra fokusområden: Hållbara evenemang, Marknads- och målgruppskunskap, Digital närvaro och Storytelling. Områdena reflekteras i olika nivåer i Gastrolutiontrappan. 

På Tourism in Skånes hemsida hittar du hela resan med detta projekt.

Till sidomenyn

Upphandling närproducerat

”Upphandling närproducerat ” är ett avslutat projekt, vars syfte var att skapa ökade affärsmöjligheter mellan producenter och andra aktörer inom livsmedelssektorn och offentlig sektor. Resultatet blev att flera skånska kommuner inspirerades för att hitta framgångsrika och innovativa former för upphandling av närproducerade varor. Handboken som togs fram för livsmedelsupphandling innehåller goda exempel, smarta metoder och nya vägar för den offentliga måltiden. 
Klicka här för att komma till handboken.