
Livsmedelsfrågor
- Start
- Regioner
- Skåne
- Det här gör LRF Skåne
- Livsmedelsfrågor i Skåne
I Skåne finns ledande livsmedelsföretag, stora som små samt en stor mångfald av odling och uppfödning.
Livsmedelsfrågor i Skåne
Skåne har en stark livsmedelsnäring inklusive drycker som vuxit ur den bördiga skånska jorden. I det vi kallar livsmedelssystemet ingår primärproduktion, industri, handel, transport och konsumtion av livsmedel. Många olika slags företag och aktörer binds ihop i en lång och ofta komplex värdekedja. Det finns en unik livsmedelsrelaterad forskning och utbildning och sedan länge goda samarbeten mellan lärosäten, näringsliv och samhälle. I Skåne finns ledande livsmedelsföretag, stora som små samt en stor mångfald av odling och uppfödning.
- 30 procent av allt vi äter i Sverige kommer från Skåne.
- Produktionsvärdet på åkrarna är bland de högsta i landet.
- Skåne står för ca hälften av landets livsmedelsrelaterade FoU-investeringar.
- I Skåne finns fyra universitet och högskolor som alla har livsmedelsrelaterade utbildningar och forskning.
- Drygt 20 procent av landets sysselsättning inom livsmedelsindustrin finns i Skåne.
- 85% av alla svenska fruktodlingar finns i Skåne
- Dryck är en lönsam delbransch
- Livsmedel är Skånes största varuexport

Skånes livsmedelsstrategi
Livsmedelsstrategin "Smart mat" är en gemensam utvecklingsstrategi för mat- och livsmedelsproduktion med koppling till hälsa och hållbarhet.

Kärleken till den skånska maten
Målet är att skapa debatt, sprida kunskap och engagemang i diskussionen om skånska livsmedel.

Livsmedelsgruppen Syd
Gruppen arbetar med aktuella frågor inom livsmedel i området Skåne, Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Jönköping.

Nätverk
LRF Skåne deltar i flera nätverk som till exempel branschrådet och Partnerskap Alnarp.

Svensk mat
Sveriges bönder kan och vill producera mer mat med liten klimatpåverkan och låg användning av antibiotika och växtskyddsmedel. Fortfarande är nästan varannan tugga importerad men fler vill köpa svenskt och lokalproducerat. För att kunna möta den efterfrågan krävs konkurrenskraftiga villkor så att Sveriges bönder kan nå lönsamhet. Därför är en nationell livsmedelsstrategi som skapar tillväxt i svensk livsmedelsproduktion så viktig.
Kontakta oss
