
Restaurering
Låt inte svensk landsbygd bli ett museum
Nature Restoration Law
EU-kommissionen presenterade i juni 2022 ett förslag till lagligt bindande mål för hur mycket av medlemsländernas natur som ska återskapas, under namnet förordningen om restaurering av natur. Förslaget är formulerat på ett sätt som gör att mycket stora arealer produktiv jord- och skogsmark riskerar att tas ur produktion. Exempelvis genom att skog inte får brukas och att åkermark ska läggas under vatten.
Hårt slag mot landsbygden
Även om syftet är gott och baseras på värden vi delar, att värna den biologiska mångfalden och restaurera ekosystem, så blir konsekvenserna av förslaget ett hårt slag mot landsbygden. Vi tvingas återskapa marker såsom de såg ut förr i tiden, istället för att bruka marken för framtidens behov. Våra beräkningar visar att ungefär 16 procent av den svenska jord- och skogsbruksmarken inte kommer kunna brukas som idag utifrån hur EU-kommissionens ursprungsförslag var formulerat.
Konsekvenserna av förslaget blir särskilt stora för Sverige eftersom vi rapporterar statusen för våra naturtyper på ett annat sätt än övriga EU. Vi utgår ifrån förindustriell tid istället för tiden för vårt EU-inträde.
Läs vår rapport om restaurering
Vad gör LRF?
Förslaget om restaurering av natur är en prioriterad fråga inom LRF. Förtroendevalda och tjänstemän inom LRF har kontakt med nyckelpersoner på EU-nivå, riksdag och regering i syfte att få till förändringar i förslaget. LRF har även engagerat sig mycket i att ta fram konsekvensanalyser, svara på remisser men även att informera andra delar av samhället om förslagets effekter. Sedan förslaget presenterades har LRF ordnat över 100 aktiviteter för att beskriva och förhindra konsekvenserna av förslaget för det svenska jord- och skogsbruket.