
Varg
LRF har ingen nollvision för varg, utan menar att det handlar om att hitta en balans som gör det möjligt för lantbrukare att hålla tamdjur. Men nu är det för mycket varg, i för många delar av landet.
Om vargangrepp
Vargen har länge varit ett allvarligt problem för många av LRFs medlemmar eftersom den angriper tamboskap, får- och lammföretagare är särskilt utsatta. Vargen dödar eller skadar ofta inte bara ett djur utan ofta flera vid samma tillfälle. Det beror inte på ondska, utan på att inhägnaden skapar en onaturlig situation när bytesdjuren har begränsade möjligheter att fly.
På senare tid har problematiken eskalerat och sprider sig geografiskt. Vargangreppen i till exempel Västra Götaland har ökat snabbt och dramatiskt under 2023. Även i Skåne ökar angreppen.
LRF: Neka skyddsjakt på varg bryter mot lagen (aftonbladet.se)
En rimlig rovdjursförvaltning
Rovdjursförvaltningen måste vara långsiktig, förutsägbar och rimlig för den enskilda. Rovdjurstrycket får inte i någon del av landet vara så högt att tamdjurshållning påtagligt försvåras eller omöjliggörs.
Rovdjursförekomst som leder till skada och skaderisk kan inte anses som normal affärsrisk. De kostnader som skador och förebyggande av skador medför, ska fullt ut bekostas av staten. Det är inte enskilda personer och näringar som ska bekosta allmänhetens och statens ambitioner i förvaltningen av rovdjuren.
Hur många vargar finns det?
I Sverige finns omkring 450 vargar och miniminivån är satt till 300 individer. Politiken börjar förstå det ohållbara i situationen och har gett Naturvårdsverket i uppdrag att utreda snabbare och enklare skyddsjakt, och även om man kan sänka dagens miniminivå.
Så arbetar LRF
LRF driver ett principfall genom rättssystemets alla nivåer. Målet är att länsstyrelserna ska sluta använda antalet angrepp som grund för att bevilja skyddsjakt och istället följa jaktförordningen – att skyddsjakt ska beslutas baserat på risken för allvarlig skada.
Utöver det bearbetar LRFs regioner länsstyrelserna för att snabba på och förenkla processerna när det gäller skyddsjakt, en lösning på kortare sikt.
Vargstammen behöver minskas genom utökad licensjakt. I juni fattade Naturvårdsverket beslut om att alla länsstyrelser i södra rovdjursförvaltningsområdet får ta egna beslut om licensjakt på varg. Det är en fråga som LRF har drivit. Senast 1 oktober 2023 ska länsstyrelserna ha tagit ett sådant beslut inför licensjaktens början den 2 januari 2024.
Engagera dig i LRF!
Är du intresserad av vargfrågan eller något annat som påverkar de gröna näringarna? Bli medlem idag och gör oss ännu starkare.