
Honungsfusket
Sockerlösning i honungsburken hotar svensk matproduktion
Fusket med importerad honung i Sverige drabbar både biodlare och livsmedelssäkerheten. En granskning gjord av Biodlingsföretagarna visar att mycket av den honung som säljs i butik inte kommer från bin överhuvudtaget, utan består av sockerlösningar och olika tillsatser. För svenska biodlare blir det omöjligt att konkurrera med de låga priserna.
När biodlingen försvinner påverkas även pollineringen. Honungsbin spelar en helt central roll för våra skördar, särskilt när det gäller frukt, bär och raps. Färre bin innebär sämre tillgång på mat, högre priser i butiken och ett ökat behov av import.
För att skydda både konsumenter och den biologiska mångfalden krävs bättre kontroller och att Livsmedelsverket agerar, utan att vänta på nya EU-regler. Svenska biodlare gör ett mycket viktigt arbete och behöver inte konkurrens från fuskprodukter.

Gideon Jungblom, biodlare:
- Det är svårt att konkurrera med billig importerad sockerblandning. Här behöver politiken komma ikapp och inte fortsätta möjliggöra inflödet av falsk honung. Men jag ser inte att det finns någon vilja att ta tag i det och det behöver ändras.
Läs mer

Vad behöver göras nu?
- Vi behöver tydligare kontroller och snabbare åtgärder. Livsmedelsverket bör ta initiativ redan nu, inte vänta på EU:s nya regler. Det är viktigt för att skydda både biodlare, konsumenter och den biologiska mångfald som hela lantbruket är beroende av, säger Markus Hoffman, hållbarhetsexpert på LRF.
Läs mer
Bli medlem i LRF
Om du bryr dig om svensk mat och vill att den ska fortsätta produceras med omtanke om djur, natur och människor ska du göra som 120 000 andra.
Bli medlem i LRF. Tillsammans är vi starkare.