
Industrihampa i Sverige
Odling av industrihampa i Sverige erbjuder både möjligheter och utmaningar inom hållbarhet, ekonomi och lagstiftning. Här är de viktigaste punkterna att tänka på innan du startar din odling.
Klimatsmart gröda med stor potential
Industrihampa har flera miljömässiga och ekonomiska fördelar som gör den intressant för svenska lantbrukare. Den kräver lite vatten, växer snabbt och tar upp mycket koldioxid. Dess rötter förbättrar jordstrukturen och att ha hampa i växtföljden stärker markens hälsa.
Hampan öppnar också upp nya ekonomiska möjligheter. Marknaden för produkter som CBD-olja, textilier, byggmaterial och biokompositer växer snabbt. Hampafibrer och andra hampaprodukter kan dessutom ersätta icke-förnybara råvaror i tillverkningen av exempelvis plast och andra fossila material. Det bidrar till en mer hållbar industri och minskar vårt beroende av oljebaserade resurser.
En annan fördel är att hampa klarar sig bra utan bekämpningsmedel. Den växer tätt och högt, vilket gör att ogräs har svårt att ta över. Den är dessutom tålig mot många skadedjur och sjukdomar, vilket minskar behovet av kemikalier, något som både miljön och lantbrukarens ekonomi tjänar på.
Utmaningar
Trots den växande efterfrågan på hampaprodukter finns det fortfarande utmaningar som påverkar utvecklingen av industrin. En av de största är svårigheten att hitta etablerade marknader samt bristen på bearbetningsanläggningar som kan förädla hampa till färdiga produkter. Det gör det svårt att sälja och distribuera hampan, vilket i sin tur kan bromsa branschens tillväxt.
Ett annat hinder är den begränsade erfarenheten av hampaodling i Sverige och det finns fortfarande få etablerade riktlinjer för hur man maximerar skörd och kvalitet.
Utbudet av godkända hampasorter är dessutom relativt snävt, vilket kan påverka odlingens effektivitet och minska konkurrenskraften jämfört med andra länder.
Slutligen kan lagstiftningen kring industrihampa upplevas som komplex. För den som vill veta mer finns information hos Jordbruksverket.
Affärsmöjligheter och marknadstrender
Det här innehållet är låst.
Visst innehåll på LRF.se är låst och kan endast visas för inloggade användare. Logga in eller skapa ett konto för att komma åt innehållet du försökte se.

Möt Andreas som odlar hampa på Gotland
Förutom att leverera potatis till både nobelfesten och kungliga bröllop odlar Andreas Wiklund på Gotland även hampa tillsammans med flera andra grödor.
I vår reportageserie Månadens bonde berättar Andreas mer.


Framtidens Bonde
Webbinariet ingår i "Framtidens Bonde" – en webbinarieserie som erbjuder fördjupade insikter i en av Sveriges mest framåtblickande sektorer: det gröna näringslivet!