På Jorden och skogen i stan den 11 och 12 september kommer elever i årskurs 4–6 i Umeå och dess kranskommuner att gå mellan spännande stationer, som rör de gröna näringarna. Det är tolfte året i rad som LRF Västerbotten, med samarbetspartners, arrangerar Jorden och skogen i stan. Dagarna ger elever kunskap och en inblick i de gröna näringarna.

–  Jord- och skogsbruk kommer att få en allt större betydelse i takt med att vi ställer om till fossilfritt i samhället. Här kommer därför många av framtidens yrken att finnas, och vi vill väcka barnens nyfikenhet på dessa, säger Annika Häggmark, projektledare, LRF Västerbotten.

28 olika stationer

Dagarna innehåller ett program och en vandring mellan 28 olika stationer, med både teoretiska och praktiska övningar. Man får t ex prova att åka häst och vagn, och att rida monté på en mekanisk häst, att lossa och lasta rundtimmer i en skotarsimulator, lära sig varför bin och andra insekter är viktiga för vår matförsörjning och var mjölken kommer ifrån.
Jorden och skogen i stan har även som syfte att ge de barn som inte kommer i kontakt med lantbruk en förståelse för var skogens produkter och maten kommer ifrån, och varför ett lokalt skogs- och jordbruk är viktigt.