Martin Bäck, Stockholms län

Hej Martin, du är nyvald ordförande för LRF Ungdomen i Stockholms län, vem är du?
Jag bor i Rånäs utanför Rimbo där jag driver entreprenadföretaget Martins Alltjänst. Jag är uppvuxen på en mjölkgård och rycker fortfarande in och hjälper till där ibland, till exempel vid skörden.

Vilka frågor brinner du för?
Jag tackade ja till uppdraget som ordförande för att jag tycker att LRF Ungdomen i länet fyller en viktig funktion och jag har själv haft stor glädje och nytta av det nätverket.

Vad gör LRF Ungdomen, för den som inte känner till det?
Vi är ett nätverk för unga inom LRF för lärande och för att träffa likasinnade.

Vilken fråga tror du blir den viktigaste för LRF nästa år?
Att komma ur pandemin, så vi kan ta oss vidare från det här i många avseenden stillastående läget.

Vilka förhoppningar har du på 2021?
Att vi kommer till rätta med coronasmittan och kan börja ses igen!

Något du vill hälsa medlemmarna?
Ta chansen och häng med oss i LRF Ungdomen! Vi vill bli fler aktiva!

 

Lovisa Grandin, Uppsala län

Du är också nyvald ordförande, berätta vem du är!
Jag sitter mitt fjärde år i styrelsen och första året som ordförande. Jag är uppvuxen på en spannmålsgård norr om Uppsala, men sen ett par år tillbaka jobbar jag som maskinförare och djurskötare på en mjölkgård. På fritiden blir det en hel del dans, hundaktiviteter, jakt och på senare tid har jag också blivit ägare till en liten skock gutefår.

Vilka frågor brinner du för?
Jag brinner för att få visa upp och informera konsumenterna om vår fantastiska livsmedelproduktion i Sverige. Det är verkligen något vi alla ska vara stolta över! Dessutom hoppas jag att ju mer vi lyfter fram de gröna näringarna, desto fler får upp intresset för dessa yrken!

Vad gör LRF Ungdomen?
LRF Ungdomen gör väldigt mycket, både på region- och riksnivå. En av uppgifterna är att skapa förutsättningar för unga att verka och vara aktiva inom de gröna näringarna. Här i Uppsala jobbar vi mycket med att skapa tillfällen och aktiviteter som ger både kunskap och gemenskap.

Vad är det bästa med LRF Ungdomen?
För mig är en av de bästa sakerna med LRF Ungdomen den gemenskap och möjlighet till påverkan det ger. För oss som är framtidens gröna näring, är det viktigt att vi redan nu är med och skapar rätt förutsättningar för en hållbar och lönsam livsmedelsproduktion i framtiden.

Vilken fråga tror du blir den viktigaste för LRF nästa år?
Jag hoppas och tror att självförsörjningsfrågan blir fortsatt viktigt. I och med den pågående pandemin så har självförsörjningsfrågan blivit mer påtaglig för alla i Sverige. Därför är det extra viktigt att vi inom LRF fortsätter jobba med frågan. Vi måste smida medan järnet är varmt!

Vilka förhoppningar har du på 2021?
Som så många andra hoppas jag givetvis att pandemin går över och att vi därmed kan komma igång med våra aktiviteter igen och äntligen få träffa alla medlemmar!

Något du vill hälsa medlemmarna?
Ni är alltid välkomna att höra av er med frågor, synpunkter, förslag och idéer. Alltifrån aktiviteter till frågor som ni vill att vi ska lyfta eller driva. Nu satsar vi på kommande år tillsammans med er!

 

Linnéa Bergqvist, Västmanlands län

Vem är du, Linnéa?
Jag har suttit sex år i styrelsen och är nu inne på mitt trdje år som ordförande. Jag är 26 år, uppvuxen med mjölkkor och sedan köttdjur. På gymnasiet gick jag jordbrukslinjen på Ösby utanför Sala. Efter gymnasiet har jag mest jobbat med grisar, men också cirka ett halvår med mjölkkor. Nu pluggar jag till lantmästare på Alnarp i Skåne och är inne på första året av tre.

Vilka frågor brinner du för?
Svensk matproduktion och ungas framtid inom branschen.

Vad gör LRF Ungdomen?
Vi försöker hjälpa unga att knyta kontakter inom branschen och föra ungas talan vidare. Vi anordnar aktiviteter och utbildningar för att få en bra gemenskap och mer kunnande om den gröna näringen.

Vad är det bästa med LRF Ungdomen?
Helt klart gemenskapen!

Vilken fråga tror du blir den viktigaste för LRF nästa år?
Matproduktion jämte krisberedskap med tanke på pandemin och hur vi jobbar mot djurrättsaktivism, intrång och hot.

Vilka förhoppningar har du på 2021?
Att vi får ett stopp på pandemin och att vi får anordna fysiska, roliga, lärorika träffar och utbildningar för våra medlemmar.

Något du vill hälsa medlemmarna?
Håll ut och var rädda om varandra. Ha en riktigt god jul och ett gott nytt år! Hoppas vi snart får ses igen!

Sofia Weimarck, kommunikatör
sofia.weimarck@lrf.se