Hölö i november 2021

Växtodlingsåret 2021 kan vi nu lägga bakom oss. Dags att se framåt. Det som ligger närmast till är den rasande utvecklingen på kostnadssidan. Och för all del även på intäktssidan som det ser ut just nu. Därför bör man nog försöka säkra delar av både skörd och insatsvaror för att vara någorlunda säker på att få svarta siffror längst ned. Har man däremot resurser att chansa så kanske det är läge att avvakta. Men en sak är säker: De som verkligen borde kunna analysera utvecklingen har inte haft mer rätt än någon annan. Håll i hatten.

Käbblet i riksdagen liknar inget man tidigare sett. Tyvärr verkar det vara lika eländigt nere i Bryssel när det gäller skogen. Och familjeskogsbruket, som förstås är utbrett i Sverige och Finland, saknar i stort sett motsvarigheter i EU. Och skogsbruket ska ju vara en nationell fråga. Därför saknas i stort sett politisk påverkan i Bryssel utöver några tappra från LRF och våra finska och österrikiska motsvarigheter. Regeringen Löfvén må ha ansträngt sig litegrann, men åtminstone med tanke på hur Sveriges städer värms borde mycket mer ha gjorts. Håll i hatten.

Den budget från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som nu ligger på regeringens bord innehåller en nationell medfinansiering till landsbygdsprogrammet omfattande två miljarder. En halv miljard mer än Socialdemokraternas och Miljöpartiets budget. De där pengarna skulle inte finnas där utan LRF. Man behöver inte många hektar för att få medlemsavgiften betald.

Hur det än är med hatten så finns där kanske en tomteluva att dra på när det blåser kallt. God jul och gott nytt år till er alla.

Per Pettersson i Hejsta, ordförande LRF Mälardalen
073-929 26 46, per.pettersson@lrf.se