LRF Mälardalens styrelse identifierade i början av sommaren femton av regionens totalt 97 riksdagsledamöter som prioriterade att ta en kontakt med. Gårdsbesök, telefonsamtal, mejl eller en pratstund över en kopp kaffe är några av de olika sätt som regionstyrelsens ledamöter haft kontakt med de utvalda ledamöterna på för att prata om CAP och att jordbruksbudgeten inte bara handlar om jordbruk, utan om arbetstillfällen, ekonomi, konkurrenskraft, krisberedskap, sund mat, förnybar råvara och energi. Sånt som bygger ett hållbart samhälle helt enkelt.

Riksdagsledamöter på gårdsbesök

Ett exempel under hösten är när LRF Mälardalens vice ordförande Tomas Olsson och Fredrik Andersson, ledamot i riksförbundsstyrelsen, bjöd hem riksdagsledamöter från Västmanlands län till Tomas på Norrby gård utanför Kungsör. Åsa Eriksson (S), Olle Thorell (S) och Mikael Dammsgaard (M) deltog. Det blev en bra dialog om utmaningar och möjligheter med svensk lammproduktion och inom svensk växtodling kopplat till förslaget till ny jordbrukspolitik, våra förväntningar på arbetet med livsmedelsstrategin, men även om höstens situation med kraftigt ökade priser på våra insatsvaror.

När man också får uppleva arbetet med fåren ger det en extra dimension till studiebesöket. Våra gäster var mäkta imponerade när Tomas medarbetare Lovisa Zeeck tillsammans med en av gårdens hundar smidigt hämtade hem 183 tackor från betet. Alla som deltog på mötet var också rörande överens om att Sverige behöver en landsbygdsminister - för vi är en livsviktig näring!

Fortsatt arbete

Arbetet med att påverka förslaget till ny jordbrukspolitik kommer att fortsätta även under 2022. Regeringen presenterade Sveriges strategiska CAP-plan i mitten av december och vi kan konstatera att kraven ökar, men att ersättningarna minskar. LRF vill därför att den svenska medfinansieringen ökar och att satsningar på till exempel bredband och rovdjursstängsel som nu läggs utanför CAP också finansieras av andra pengar så att CAP budgeten inte reduceras.

Mona Holmsten
mona.holmsten@lrf.se 

Läs mer

Nya CAP – regeringen har lyssnat, men kraven ökar och budgeten minskar

Hur blir den framtida jordbrukspolitiken, CAP 2023-2027?
Webbinarium 18 och 24 januari om vad framtida CAP kommer att innebära på gårdsnivå. Webbinariet ges vid två tillfällen.