Aktuellt 2022:

Projektet Mer mat fler jobb avslutas i maj, men fortfarande finns det ett utbud av möjligheter att ta del av. Klicka här för att se vad som finns för dig!

Ett webbinarium anordnades om offentlig upphandling tillsammans med LRFs Auni Hamberg. Här kan du ta del av de bilder som Auni visade under sin presentation.

Gårdsrundor

Under hösten 2022 har det hänt massor av spännande aktiviteter med koppling till regional mat, livsmedelsproduktion och konsumentaktiviteter med gårdsbesök. I år genomfördes 17-18/9 till exempel Gårdsrundan i Jönköping, Matrundorna i Kalmar och Kronoberg samtidigt, vilket gjorde helgen till ett av de största mateventen i Sverige. Helgen innan anordnades gårdsbutikrunda i Blekinge.

Läs mer om gårdsrundorna här!

Folkfest på LRF:s Ostfestival i Mörbylånga & Öppen Gård i Alböke

Härligt skördefestväder, med sol och klar höstluft, bjöds det på under de dagar då LRF arrangerade aktiviteter på Ölands Skördefest. Öppen Gård i Alböke och Ostfestival i Mörbylånga. I år firade dessutom Skördefesten 25 år, och under fredagen firade Ölandsbron 50-års jubileum.

Totalt uppskattades 1600 besökare på Alböke under fredag och lördagen och en uppskattning om besökarantalet på Ostfestivalen var att cirka 15 000 personer gästade Mörbylånga torg under årets festival. Omkring 25 tält med utställare fanns på plats och ca 2000 mjölkprovningar genomfördes.

Fler aktiviteter inom livsmedelsstrategierna

Handlingsplanen för livsmedelsstrategin i Kalmar län har följts upp och uppdaterats. Se dokument här: Uppföljning reglivs 2021 slutlig.pdf 

LRFs uppdrag i korthet i uppföljningen.

- Inom punkten att utveckla samarbetet med SLU har LRF nyttjat SLYs experter som föreläsare.

- Mer mat fler jobb - Ett brett utbud av kompetensutveckling har genomförts, projektet avslutas under vårterminen 2022, då  Arbetsförmedlingen också kommer att summera sina erfarenheter.

- Mer svenskt kött på restaurang - Projektet har haft svårigheter att genomföras på grund av pandemin, men några fysiska träffar har gjorts. Utbildningsinsatser både till köttföretagare, samt till restaurang. Bra  material har tagits fram som vi har möjlighet att återanvända. Vi ser på några håll i landet goda nya samarbeten mellan restaurang och producent. Under hösten 2021 och våren 2022 har några utbildningstillfällen genomförts. 

Det specifika arbetet med livsmedelsstrategierna i LRF Jönköpings län rullar på med Christina Odén vid rodret som nu under hösten 2021 har övergått från att vara ett projekt, till en del i regionens viktiga arbete. Här kan du läsa mer om vad som händer inom livsmedelsstrategin i Jönköpings län hösten 2022.

  • Det har gemensamt anordnats en temadag med mjölk och kött i fokus under februari och med ca 60 deltagare. Det har också genomförts match-making möten mellan matproducenter och restaurang/handel, med bra resultat.
  • Elmia Matbruk blev inställt och då var istället länets livsmedelsstrategi involverad i ett antal seminarium under Klimatveckan som var vecka 42. 
  • En arbetsmarknadsdag genomfördes på ett av naturbruksgymnasierna och där bjöds syv, arbetsförmedling, kommunala arbetsmarknadsenheter m.fl in för att ta del av de gröna näringarnas breda utbud och möjligheter.
  • Mycket arbete görs för att synliggöra livsmedelsområdet och fler aktörer blir medvetna om kraften i näringen.
  • Sverige har bra förutsättningar för att producera mat i framtiden, men du som konsument har den avgörande rollen. Om detta skriver Karin Nalbin, vice ordförande LRF Jönköpings län i sin krönika.

Kontakt

Rose-Marie WinqvistBonden i skolan, turism, konsumentaktiviteter, offentlig upphandling och livsmedelsstrategi Kalmar, Blekinge och Jönköping
Telefon: 010-184 44 96
E-post: rose-marie.winqvist@lrf.se