Allmänhetens rapportering av varg och lodjur till stor hjälp under inventeringsperioden

vargar

Inventeringssäsongen för varg och lodjur pågår just nu och Lena Jörgenssen, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Örebro, svarar på frågor kring hur LRFs medlemmar kan bidra med rapportering, hur viltläget ser ut och hur möjligheten att söka bidrag till förebyggande åtgärder och underhåll för 2023 är.

Hur många vargar och lodjur uppskattar ni att det finns i länet just nu?

- Enligt förra årets inventering fanns det 6,5 föryngringar av varg i länet, vilket uppskattas motsvara 65 vargar. Vid inventeringen hittades 8,5 föryngringar av lodjur, motsvarande cirka 50 lodjur. Årets inventering pågår för fullt och resultatet är för tidigt att säga något om.

 Hur länge pågår årets inventering och hur kan LRFs medlemmar bidra med rapportering?

- Inventeringssäsongen startade den 1 oktober och pågår för lodjur till den 28 februari och för varg till den 31 mars. Allmänhetens rapporteringar är till mycket stor hjälp i vårt arbete med inventering. Alla kan bidra genom att rapportera observationer av rovdjur via webbplatsen www.skandobs.se eller med hjälp av appen Skandobs Touch.

Hur är möjligheten att söka bidrag till förebyggande åtgärder och underhåll för 2023?

- Vi kommer att ge bidrag till rovdjursavvisande stängsel. Det har flyttats från Landsbygdsprogrammet och ska numera helt finansieras med viltskademedel från Naturvårdsverket. Men tillsvidare kan ansökan göras för miljöinvestering, rovdjursavvisande stängsel, via Jordbruksverkets e-tjänst eller direkt till oss om det gäller icke blocklagd mark. Det går också att få bidrag för röjning under rovdjursavvisande stängsel där ansökningsperioden öppnar under våren/försommaren (ansök när du har röjt en gång). Det finns också möjlighet att söka bidrag till skyddsvästar för jakthundar, där öppnar vi för ansökningar så fort vi har fått medel tilldelat, troligen i mars.

Vid rovdjursangrepp på tamdjur eller andra akuta rovdjurshändelser ska man ringa länets rovdjurstelefon 010-224 86 40. Djurägare i länet har möjlighet att anmäla sig till Länsstyrelsens sms-tjänst Rovdjursalert. Det är ett sms-baserat larmsystem och när Länsstyrelsen får kännedom om rovdjursangrepp skickas information om detta till de djurägare som har anmält sig till systemet.

Mer information finns på Länsstyrelsens webbplats Örebro | Länsstyrelsen Örebro (lansstyrelsen.se). Använd sökrutan och skriv in vad du söker efter så är det lätt att hitta.