Årets nötköttsföretag i Västernorrland 2023

Veronica och Per-Olof Nordin.
Veronica och Per-Olof Nordin, Lobackens Hereford blev årets nötköttsföretag i länet.

Lobackens Hereford utanför Nyland, mellan Kramfors och Sollefteå, har av LRF Västernorrland utsetts till Årets nötköttsföretag 2023.

– Det här känns jätteroligt och glädjande, det ger både motivation och en energi att fortsätta med det vi gör, säger Veronica Nordin som tillsammans med maken Per-Olof Nordin driver företaget.

Paret började med avelsproduktion av rasen Hereford 2009.  Då hade de båda arbetat på seminstationen i Nyland under flera år.  Men när den lades ner ville paret fortsätta med avel på egen hand. De började med två dräktiga kor från Tenhult sedan köpte man in fem ettåriga kvigor från Galtås, Källmossen och Grellsbo Hereford. Att Veronica har ett starkt intresse för just avelsarbete är inget snack om saken. Hon väljer ut vilka avelstjurar som ska användas samt sköter insemineringen av djuren själv, vilket är något hon gjort de senaste tio åren.
– Jag är uppvuxen på en mjölkgård och har egentligen jobbat med kor i hela mitt liv. Per-Olof är uppväxt här och är nu den tredje generationen på gården, berättar Veronica

Veronica och Per-Olof Nordin.
Veronica och Per-Olof har hittat en nisch som de kommer fortsätta med.

Lösdrift, separat kalvningsdel och behandlingsbox

Då paret bedriver avelsproduktion helt och hållet på sin fritid så är djurbesättningen småskalig. Det rör sig om cirka 15 kalvar i snitt varje år och de flesta säljs som livdjur medan endast 2-3 st går till slakt. Då produktionen är liten så har paret fått tänka till och förbättrat produktionen efter egna förutsättningar och utan kostsamma lån. 
– Vi har byggt lösdrift och har en speciell kalvningsdel. Vi har även en behandlingsbox där vi seminerar djuren, vilket är något jag skulle rekommendera till alla. Med en sådan blir det säkert att hantera stora djur, berättar Veronica.

Sedan 2015 har Lobackens Hereford skickat sex tjurar från sin besättning till Svensk köttrasprövnings elittjursaktion varav fyra sålts vidare. Detta motsvarar drygt 65% och snittet på tjurar som klarar uttagningen är ca 30%.
– Vi väger djuren tre gånger; födelsevikt, 200 dagars vikt och 365 dagars vikt och det gör vi för att vi är med KAP- Kött och avelsproduktionsprogrammet. I år hade vi en tjur som såldes för 66 000 plus moms till Guldrupe Hereford, vilket är en större besättning på Gotland, säger Veronica

På gården finns 150 hektar skog och man odlar 55 hektar vall. Ur hållbarhetssynpunkt så används ingen gödning även om de är konventionella. Paret anlitar egen veterinär för att minska smittspridningen och man utfodrar med väldigt lite kraftfoder. Veronica och Per-Olof har hittat en nisch som de kommer fortsätta med. I år är det dessutom andra gången de blir nominerade till årets nötköttsföretag. Förra utmärkelsen delades ut för tio år sedan.

Gunilla Kjellsson, ordförande i LRF Västernorrlands regionstyrelse med Per-Olof Nordin.
Gunilla Kjellsson, ordförande i LRF Västernorrlands regionstyrelse delar ut utmärkelsen.

Nomineras till riksutmärkelse

Utmärkelsen Årets nötsköttsföretag i Västernorrland innebär samtidigt en nominering till utmärkelsen på riksnivå. Den delas ut av LRF Kött i samråd med Sveriges Nötköttsproducenter i november. Årets tema är att uppmärksamma uppfödare som gjort insatser för att ta tillvara på nötdjurets potential i syfte att öka produktionen.
LRF Västernorrland menar att Lobackens Hereford är en utmärkt kandidat, då denna lilla gård på relativt kort tid, lyckats skicka flera fina tjurar från egen avel till köttrasprovnings elittjursaktion. Majoriteten av tjurarna har sedan sålts vidare, vilket är ett kvitto på ett mycket lyckat avelsarbete.