Martin Andersson på Löderups Växt AB blev Årets nötköttsföretagare i Skåne

Årets Nötköttsföretagare Skåne 2023
Fr.v Henrik Hörgerud, Martin Andersson, Maria Hofvendahl Svensson, Torsten Thuresson och Johan Thuresson.

– Jag känner mig ödmjuk och helt knäsvag. Det är kul att bli sedd utifrån de utmaningar vi står inför, säger pristagaren med ett leende och tar emot blommor och gratulationer från vår vice ordförande i LRF Skåne Maria Hofvendahl- Svensson.

Solen skiner och vinden håller en ständig rörelse i de böljande rapsfälten som omger gården där Martin Andersson växte upp och än i dag tillbringar sin tid. Han står på gårdsplanen tillsammans med kollegorna och tillika grannarna Johan och Torsten Thuresson för att ta emot den ärofyllda utmärkelsen. – Grattis till denna fina delvinst och tack för din fina produktion, säger Henrik Hörgerud från Skånes Nötköttsproducenter och önskar lycka till i finalen på Köttriksdagen som i år är förlagd i Malmö den 21–22 november. Priset delas ut av LRF Kött i samarbete med Sveriges Nötköttsproducenter

Temat för året är att fokusera på förbättringsarbetet som pågår för att ta till vara djurens potential i den svenska nötköttsproduktionen. 

Martin har öga för detaljer och släpper dem inte. Han vågar testa nya vägar och har ett stort tålamod.  Djurens välmående sätts före allt annat.

Löderups Växt AB arbetar mycket med synergier, där det finns ett tydligt samband mellan animalieproduktion och vegetabilisk produktion

Tex. Arbetskraft. Kompetent personal som vill utvecklas och som har jobb året runt, stannar kvar. ”Restprodukter” från växtodlingen används i animalieproduktionen som foder, strömedel, byggnadsmaterial. ”Restprodukter” från animalieproduktion används i växtodlingen som jordförbättringsmedel som höjer mullhalt och bördighet. I grönsaksodlingen för att skydda för jordflykt men också hjälpa till att öka etablering av grönsaker med små frö. 

 Löderups Växt AB har full koll på det ekonomiska, biologiska förutsättningarna för att driva ett företag som bygger på resurseffektivitet, samspel, synergier, biologisk mångfald och mycket mer.  De är en ”Odling i balansgård”. Det är nästan lite svårt att greppa allt bra som finns där.

Juryns motivering:

Martin Andersson som kommit in i företaget som privat person och granne till företaget, har med sin unika kompetens utvecklat företaget tillsammans med fam Thuresson ett snäpp till. De är föregångare, inspiratörer, positiva och ser möjligheterna. 

Årets Nötköttsföretagare utses av LRF Skånes regionstyrelse med tema och kriterier framtagna av LRF Kött och SNP. 

Årets Nötköttsföretagare Skåne 2023
Martin Andersson vid sina djur.