
Djuromsorg
Sveriges bönder är stolta över den goda svenska djuromsorgen och för konsumenterna är det viktigt att veta att djuren mår bra.
Så säkras god djuromsorg
Det är genom bondens dagliga skötsel och omsorg om sina djur som god djuromsorg säkras. Det är arbetet på gården som har lett till ett av världens bästa djuromsorg och den lägsta antibiotikaanvändningen i hela EU. Det är därför viktigt att det finns tillit till att svenska djurbönder vill och kan leverera god djuromsorg av egen och marknadsstyrd vilja.
Bibehållen god djuromsorg
Grunden för både god djuromsorg och företagsutveckling är ett system byggt på tillit och förtroende, vilket behöver omsättas i både lagstiftning och tillämpning.
Svensk produktion behöver förutsättningar att med bibehållen god djuromsorg också vara konkurrenskraftig och utvecklas.
Det mest effektiva och långsiktigt hållbara sättet att nå god djuromsorg är genom att ge företagaren utrymme att utveckla och förbättra djurhållningen på det sätt som passar bäst utifrån den egna gårdens förutsättningar.
Det behövs en modernisering, förenkling och förändring av den samlade djurskyddslagstiftningen så att den blir mer flexibel och målstyrd med bibehållen god djuromsorg. Reglernas innehåll behöver anpassas så att de går hand i hand med hög konkurrenskraft. Sättet att bedriva djurskyddskontroll behöver anpassas till detta för att tillse rättssäkerhet.
Djurskyddskontroller ska vara riskbaserade, föranmälda, korrekta och likvärdiga med hög rättssäkerhet. Systemtillsyn (fokus på djuren och helheten i djurens miljö, uppföljning av rutiner, egenkontroll samt åtgärdsplaner) behöver införas då lagstiftningen blir mer målstyrd.
Svenska djur ska få bibehålla sin goda hälsa.
Antibiotika ska inte få användas förebyggande till djur utan diagnos.
Värdegrund för djurhållning
LRF har en hög ambition vad gäller djuromsorg, som är ett av de mervärden svensk djurhållning har och som det finns ett stort engagemang och intresse för hos LRFs medlemmar.
LRF står bakom den nationella livsmedelsstrategins mål att det ska ske en tillväxt i den svenska livsmedelsproduktionen och att fortsatt höga ambitioner inom djuromsorg ska förenas med stärkt konkurrenskraft och lönsamhet.
LRFs mål är en funktionell, förenklad, mer flexibel och målstyrd lagstiftning med korrekt, rättssäker och rimlig tillämpning anpassad till lagstiftningens struktur. Kontroll ska ske med ett helhetsperspektiv, gott bemötande och hög kompetens. Detta gagnar såväl djuromsorgen som företagens utveckling, konkurrenskraft och lönsamhet. I lagstiftning och tillämpning ska även avvägning göras med andra frågor som till exempel miljö- och arbetsmiljöfrågor.
Den generella nivån på den svenska lagstiftningen ska inte ensidigt höjas. Ökade ambitioner i Sverige ska i första hand utformas som branschkrav baserat på marknadens efterfrågan och/eller genom offentliga ersättningar.
Sveriges arbete för att EU:s lagstiftning ska efterlevas i alla medlemsstater måste fortsätta.
Så arbetar LRF
- LRF arbetar för att få till stånd en svensk djurskyddslagstiftning och tillämpning som medverkar till både god djuromsorg och hög konkurrenskraft. Många viktiga steg på vägen har tagits redan.
- LRF arbetar för att alla medlemsländer i EU ska implementera och följa EU:s gemensamma lagstiftning på djurskyddsområdet.
- LRF har skapat en samrådsgrupp för djurskyddskontroll där åtta lantbrukare ger input från fältet och diskuterar med Jordbruksverket om hur djurskyddskontrollerna kan förbättras.
- LRF driver på för att EUs regelverk ska möjliggöra en säker livdjurshandel, att vi vid import har rätt att kräva tester eller motsvarande för smittor svenska djur är fria från.
- LRF har påverkat synen på hur antibiotika används till djur inom EU. Det blir en allt mer restriktiv syn på att ge dessa läkemedel till friska djur inom animalieproduktionen.
Läs mer
Antibiotika
Antibiotika är ett av de mest värdefulla läkemedel vi har, men hotet om ökad antibiotikaresistens blivit allt me...
Därför ska du välja svenskt
Vad du än äter, välj svenskt – i matbutiken, på restaurang eller i offentlig upphandling. En ökad svensk livsmed...
Gris
Sverige är ett av de minsta grisländerna i EU. Trots det gör vårt grisföretagande avtryck och många svenska gris...
Grisar i EU
I många EU-länder kuperar man svansarna på grisarna eftersom bristfällig sysselsättning, små ytor samt sämre dju...
Importera foder
Om du importerar eller transporterar grovfoder eller halm långa sträckor är det viktigt att tänka på att det kan...
LRFs övergripande djuromsorgspolicy
Det är genom bondens dagliga skötsel och omsorg om sina djur som god djuromsorg säkras. Det är viktigt att det f...
Myndighetsutövning
Smidiga och väl fungerande myndighetskontakter är avgörande för en positiv företagsutveckling.
Offentlig upphandling
Sveriges konsumenter vill ha säker, närproducerad och klimatsmart mat som producerats med omsorg om både djur oc...
Omsorgsgrupper och stöd vid kris
LRF har ett väl utbyggt arbete för att hjälpa och stötta medlemmar som av en eller annan anledning har det jobbi...
Smittskydd häst
Organisationerna i hästnäringens Djurvälfärdskommitté går samman för att belysa alla små saker hästhållare kan g...
Upplåtande av betesmark
I torkans spår så är det många som vill hjälpa till genom att upplåta marker för djuren att beta på. Men det fin...
Världens bästa mjölk
Sverige har världens bästa mjölk och här är några av våra argument som styrker det:
Tack vare friska kor o...