Bonde-Ledaren har ordet

Clara Hyltbäck
Sofia Karlsson, ordförande LRF Västra Götaland. Foto: Clara Hyltbäck.

KRÖNIKA: Nu är hög tid för våra politiker och beslutsfattare att visa att de menar allvar när de säger att de vill stärka vår livsmedelsberedskap. Bästa sättet är att skapa förutsättningar för att företagen på ett hållbart sätt skall få bättre lönsamhet.

Lönsamma och konkurrenskraftiga företag i fredstid är en god förutsättning för en god försörjning i kristid.

Nu är hög tid för våra politiker och beslutsfattare att visa att de menar allvar när de säger att de vill stärka vår livsmedelsberedskap. Bästa sättet är att skapa förutsättningar för att företagen på ett hållbart sätt skall få bättre lönsamhet.

Det finns flera sätt att öka förutsättningarna.

Regelförenklingar är ett. Vi har från LRF:s sida i många år påpekat att regelbördan måste minska. När våra medlemmar tillfrågas om vad som står i vägen för deras företag att växa svarar många just regelverken. Vi behöver tydligare mer kostnadseffektiva regelverk som tillämpas på ett sätt som får vår näring att utvecklas.

LRF Väst har tagit fram mer än åttio konkreta förslag på hur dessa förenklingar skulle kunna gå till och överlämnat dessa till beslutsfattare och berörda myndigheter. Förslagen är detaljerade på så sätt att de pekar både på aktuellt regelverk och skrivning, vem frågan berör samt hur vi istället skulle vilja att det var.

Forskning och innovation är ett annat sätt att stärka vår beredskap.

Klimatförändringarna är en av anledningarna att vi behöver fler hållbara metoder och sätt att bruka jorden framöver med både ökad produktion och lönsamhet. Forskning och innovation kan också ge upphov till nya affärsmöjligheter som vi i de gröna näringarna kan vara med och ta del av.

Vi är en bransch som ligger långt fram när det gäller digitalisering, men det finns mer att lära av andra branscher och koppla ihop den utvecklingen mot våra företag för att ta ytterligare steg framåt.

Visst behöver man titta på hur vi vid kris löser frågor kopplat till livsmedelsproduktion och hur befolkningen skall få mat, men de företag som då inte finns kvar för att lönsamheten eller regelkrånglet varit för stort, kommer heller inte bidra med någon produktion.

Därför är det viktigt att vi fortsätter påminna om att starka konkurrenskraftiga, investeringsvilliga företag även vid kris kommer vara de som kan vara med och producera livsmedel och energi.

Sofia Karlsson
ordförande LRF Västra Götaland
sofia.karlsson@lrf.se
0730384264