Bonden i skolan - en attraktion för de yngre på Wadköping Matmarknad

LRFs maskotar äpplet och jordgubben minglar på stan under Wadköping Matmarknad.
LRFs maskotar äpplet och jordgubben minglar på stan under Wadköping Matmarknad. Foto: Caroline Andersson.

Otroliga 19 000 personer kom till Wadköping Matmarknad i Örebro helgen den 12-13 augusti. LRF Örebro var där med konceptet Bonden i skolan, något som uppskattades särskilt mycket av de yngre besökarna.

Bonden i skolan är LRFs digitala läromedel som riktar sig till årskurserna F – 6.

- Inför evenemanget har vi haft väldigt bra uppbackning av projektledningen för matmarknaden, som precis som vi tycker att det är viktigt att prata om varifrån maten kommer och hitta roliga aktiviteter som hör ihop med det istället för att boka karuseller till barnen, säger Fredrik Gehrke i LRFs regionstyrelse.

Montern fick ett bra flöde med ingångar från två olika håll.

- Med Bonden i skolan-materialet som bas byggde vi upp ett lärorikt aktivitetsområde för hela familjen, där praktiska aktiviteter blandades med klassiska monterbord och möjligheter till samtal, berättar Therese Staffansson som är ansvarig för skolkontakten på regionkontoret.

På området fanns bland annat en riktig traktor att provsitta, en tramptraktorbana kring höbalar, aktiviteter om olika produkters ursprung, information om året på gården, fotovägg och tipspromenader – en för barn och en för vuxna. Vid tipspromenadens start och mål fick besökarna veta mer om Bonden i skolan-sajten, men det var också ett ypperligt tillfälle att sprida inbjudan till aktiviteten Bonden i skolan-veckorna i oktober.

Två karaktärer som gjorde succé på stan var LRFs maskotar jordgubben och äpplet. I jobbet som inkastare fick de även många kramar av nyfikna barn och förfrågningar att vara med på foton.

- Det var populärt att köra vår tramptraktorbana. Vi delade ut ungefär 300 traktorkörkort. Vi hade också alltid någon som provsatt traktorn eller några som stod i kö för att få testa, säger Therese och berättar vidare att det fanns de som funderade på om traktorn verkligen var på riktigt men också en liten tjej som tyckte att det var så kul att hon kom tillbaka dagen efter.

Dagarna bjöd på många bra samtal.

- Vi är nöjda. Det blev väldigt lyckat, säger Fredrik Gehrke.


Länktips: Bonden i skolan

Wadköping Matmarknad - traktor i LRFs monter
Det var populärt att provsitta traktorn i LRFs monter.
Familjen Sjölander Wadköping Matmarknad
Emma och Felix Sjölander besökte Bonden i skolan-montern tillsammans med sonen Albin.