Bonden i skolan populärt bland eleverna i Västernorrland

ELIN SVENSSON STORA SKEDVI.\nLRF fÅr fritt anvÅ nda bilderna utan tidsbegrÅ nsning fÅ¡r EGEN marknadsfÅ¡ring. Vid publicering ska alltid namnangivelse/byline sÅ ttas ut dÅ r det Å r praktiskt och tekniskt mÅ¡jligt, enligt fÅ¡ljande, Foto: Trons\n

Björnaskolan i Björna, utanför Örnsköldsvik, är en av 35 skolor i Västernorrland som under oktober månad fått lära sig mer om lantbruket och vart maten kommer ifrån via LRFs Bonden i skolan-veckor som är en rikstäckande satsning.

I takt med att allt färre barn och unga har en naturlig koppling till lantbruket så minskar också förståelsen och kunskapen om svensk livsmedelsproduktion hos de som både är framtidens konsumenter och beslutsfattare. LRF har därmed gjort en extra rikstäckande satsning på det egna, digitala läromedlet Bonden i skolan under oktober månad för att visa att de gröna näringarna är en framtidsbransch.

Satsningen går under namnet Bonden i skolan-veckorna och skolor i hela landet har erbjudits att delta. Under Bonden i skolan-veckorna har elever landet runt kunnat ta del av en digital, fiktiv bondgård där de har möjlighet att navigera sig runt för att lära sig mer om skogen, hur maten produceras och hur det är att vara lantbrukare. På sajten finns även en del filmer, quiz, utmaningar och spel. Matprofilen Dante Zia finns med som en röd tråd i flera filmer där han besöker fyra olika lantbrukare (gris, mjölk, växtodling och lammproduktion) för att lära sig mer om hur det går till på en bondgård.

Emelie Nilsson
Emelie Nilsson som driver Björnbäckens lantbruk i Björnabyn med Elias Rejke.

Studiebesök på en mjölkgård med robotar

Totalt har 1447 klasser i Sverige anmält sig till aktiviteten, vilket motsvarar 45 000 elever. I Västernorrland har 35 klasser anmält sig och eleverna i årskurs 4-6 på Björnaskolan i Björna är en av dem.

– Vi har jobbat en hel del med bonden i skolan sajten, sett en kompletterande film om mejeriet, varit på studiebesök på mjölkgården Björnbäckens lantbruk i Björnabyn, där LRFs lokalavdelning i Björna-Trehörningsjö stod för busskostnaden. Sedan har vi även tillverkat smör, berättar Anna Samuelsson, som både är lärare på skolan och skolkontaktansvarig i lokalavdelningen.

Björnaskolan har sedan tidigare ett nära samarbete med den lokala LRF-avdelningen och har vid två tidigare tillfällen gjort denna typ av studiebesök med tillhörande arbete kring temat. Planen är att alla elever någon gång under sin mellanstadieperiod ska få vara med om detta upplägg.
– Vi brukar däremot göra detta på våren innan vårbruket drar igång. Då brukar vi göra en större temadag kring lantbruk på en hembygdsgård med gångavstånd till mjölkgården. Tyvärr blev det svårt nu på hösten i och med kylan, berättar Anna.

Elever på gårdsbesök
Eleverna på Björnaskolan på studiebesök.

Många frågor och bra diskussioner

Bonden i skolan är något som Björnaskolans elever kommer fortsätta arbeta med även när Bonden i skolan veckorna är över och kan varmt rekommendera materialet till andra skolor och lärare. 

– Det är ett bra material som är lätt både för elever och lärare. Det är fina filmer och bra fakta där man lätt kan välja vilka delar man vill fördjupa sig i. Eleverna har gillat detta, men det som var mest uppskattat var ändå studiebesöket på mjölkgården. Det blev många frågor och bra diskussioner, berättar Anna.

Mer information om Bonden i skolan hittar du här. Vill du läsa mer om våra besöksgårdar eller funderar du själv på att bli besöksgård så hittar du mer information här.