Bönder bjöd på julmat i butik

Skellefteå kommungrupp: Bonde i butik aktivitet
Fredrik Sundström, Carina Forslund, Mikael Forslund och Anders Sundström i LRFs kommungrupp Skellefteå.

LRFs kommungrupp i Skellefteå inledde december med att bjuda den lokala Ica Kvantum butikens kunder på lokala juldelikatesser och en pratstund om vikten av att handla lokal mat.

I fredags hade Ica Kvantums kunder i Skellefteå möjligheten att träffa några av kommunens bönder på plats i butiken. Det var LRFs kommungrupp i Skellefteå som låg bakom initiativet och det bjöds på provsmakning av Nyhléns Hugosons julskinka från Kågegården samt Västerbottensost och julfil från Norrmejerier. Kommungruppen fick sprida både julkänsla samt kunskap om varför det är viktigt att handla lokala råvaror.
– Vi fick väldigt bra respons och det var många som kom fram och pratade samt ville provsmaka av det vi bjöd på, berättar Mikael Forslund som stod i butiken tillsammans med sin fru Carina Forslund, Anders Sundström och Fredrik Sundström.

Kommungruppsaktiviteten arrangerades en fredag eftermiddag då många helghandlar vilket gjorde att Mikael och övriga i kommungruppen kunde föra dialog med många kunder under en kort tid.
– Vi pratade om hur viktigt det är att vi har en god livsmedelsförsörjning på lokal nivå och många vi pratade med handlar helst lokal mat och tycker det är viktigt att vi bönder håller landskapen öppna berättar Mikael.

Mejerihylla på Ica Maxi i Skellefteå 2018

Det är priset som styr konsumenterna

Den största anledningen till varför konsumenter inte väljer lokala alternativ verkar vara en prisfråga då det lokala alternativet ofta kan upplevas dyrare.
– Konsumenter tittar ofta på vad en förpackning kostar. Men det är kilopriset man ska jämföra med, inget annat, säger Mikael som hade den dialogen med en av Icas kunder i fredags.
Kommungruppen i Skellefteå har nu bestämt att de kommer genomföra liknande återkommande aktiviteter i butik och även fokusera på de större butikerna. 

– Ica Kvantum i Skellefteå har ett bra utbud och vill satsa på lokala livsmedel. Jag vet att Byske-Kåge lokalavdelning genomfört liknande aktiviteter på mindre butiker utanför stan. Men det är jätte bra att få komma till de större butikerna där många storhandlar. Som bonde är vi beroende av handeln och då är det jättebra att finnas där på plats, säger Mikael.