Bra mat som filmtema

Inför Sveriges nationaldag kan vi alla unna oss något riktigt gott. Så vi går igenom den filmbank Regionerna i Öst har. Och här hittar vi några riktigt trevliga och inspirerande filmer, så håll till godo. Klicka på länken, så ska filmen laddas upp.

Naturligtvis börjar vi i projektet Naturbeteskött, ett bra val för den som söker de högre smakerna och samtidigt vill gynna den biologiska mångfalden. Här får vi följa med bakom kulisserna och ser hur mästerkocken Per Oskar Jonsson tillreder sin festmeny på grillen

Vi grillar Svenskt

Under #hashtaggen ”Jag bryr mig” kom filmen med Peter Borring till. På sitt oefterhärmliga vis berättar han mervärden och vinster för konsumenterna får men också bidrar till genom att välja svenska och lokalt producerade livsmedel.

Klart vi väljer svenska livsmedel

Maten finns i affären det vi alla, men få vet hur maten blir till. Här hamnar vi strax utanför Askersund där fyra yngre lantbrukare visar viktiga ingredienser för ett riktigt fredagsmys. De tar med oss till källan där allt blir till: från frö via jord till bord.

Varifrån kommer maten

Det kan kännas en aning tufft när dyrtider slår till i hela samhället. Men hoppet finns att kloka beslutsfattare ger jord- och skogsbrukare de förutsättningar som krävs för att livsmedelsstrategin ska kunna genomföras och att vi får hållbara skogs- och energiråvaror från egen produktion.

Visst finns det en ljusare framtid

Nu går annars en Sommarhälsning från Elin Beckman och regionstyrelsen i Örebro län där hon informerar om rovdjurssituationen, paragraf 28-regeln om vad djurägare kan göra vid pågående rovdjursangrepp och vikten av att anmäla alla observationer.

”Rapportera in allt som händer i hagarna”

Så hoppas vi få lagom mycket regn. Det som kommer från ovan tar vi också hand om i dammar genom att ha ett bra system med diken. Vattnet "återanvänder" vi sedan genom  ett bevattningssystem som är guld värt under torra sommarmånader. Med detta cirkulära system kan vi säkra livsmedcelsproduktionen.

Följ vattnets väg