Centerpartiets partiledare besökte gård i Sala

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok besökte idag Anders Larssons gård i Tärnaby för att bilda sig en uppfattning om hur översvämningarna den senaste tiden har drabbat lantbruket i området.

Muharrem Demirok och Anders Larsson.

Anders Larsson bedriver i huvudsak spannmålsodling men odlar också sedan några år tillbaka potatis på några hektar. Hans mark har drabbats hårt av övesvämningarna nyligen, med totalt runt 100 hektar av hans mark under vatten när det var som värst.

Hans mark, och mark runt omkring den, har vallats in, men invallningen brast. Nu funderar Anders Larsson och andra markägare i området på hur de ska kunna återställa vallen och kanske utöka den, för ökat skydd i framtiden. 

Tomas Olsson.

Säsongens skador kan Anders Larsson just nu inte överblicka, men han uppskattar att det blir en förlust på flera miljoner kronor.

Tomas Olsson som är regionordförande i LRF Mälardalen var med under Muharrem Demiroks besök.

- Han var berörd, det syntes, och han visar en stor förståelse för hur lantbruket har drabbats. Jag tror det var viktig för honom att komma ut och se markerna. Och att förstå maktlösheten hos oss lantbrukare, att vi inte klarar det här själva. Det här är en gemensam utmaning, för hela samhället, jag tror det budskapet gick fram, säger Tomas Olsson.