Dellenbygdens LRF deltog i välbesökt mickelsmässmarknad

Det blev en välbesökt mickelsmässmarknad med runt 800 besökare. LRF-avdelningen Dellenbygden var med och arrangerade och lottade ut priser.

Mickelsmäss som infaller den 29 september är en tradition sedan länge. I det gamla bondesamhället var det en av de största och viktigaste helgerna på året. Anledningen till det var att skörden var bärgad vid den här tiden på året.

LRF-avdelningen Dellenbygden var med på Mickelsmässmarknaden, en traditionell mat- och hantverksmarknad. 

Hushållningsgillet i Delsbo grillade får och sålde i fårklämmor i tunnbröd tillsammans med potatissallad. Den lokala äggboden var på plats, och flera honungsförsäljare. En rad olika typer av hantverk erbjöds också, allt från stickat till målade glas.

Dellenbygden är ett samlingsnamn för det som tidigare var socknarna Delsbo, Norrbo och Bjuråker. Namnet kommer från att de alla ligger i närheten av Dellensjöarna i Hälsingland. Om du vill orientera dig utan att titta på en karta så är det området mellan Hudiksvall, Ljusdal och Järvsö.

Avdelningen har tidigare år haft en gris på plats. Men på grund av svinpesten blev det i år i stället en kalv, berättar Veronika Eriksson, ordförande i Dellenbygdens LRF-avdelning.

Besökare skulle gissa kalvens vikt och hade då chans att vinna en halv styckad gris i förstapris. Andra- och tredjepris var en kvarts gris. Dessutom lottas tröstpris ut som Delsbo slakteri sponsrade med nötfärs.