Det är så viktigt att det finns närproducerad mat!

Vi ringer upp Ingemar Hermansson en solig dag i maj. Helgen innan har han och hans fru Carina varit med och anordnat ”En Redig Vårfest” i Kalmar, ett gemensamt evenemang mellan LRF och ICA Maxi i Kalmar. Familjen Hermansson har många järn i elden med bland annat en såg, en byggbutik och en fårbesättning.

- Människorna som kommer till vårt evenemang är väldigt ovetande om hur det fungerar med mat och så, berättar Ingemar. Det finns barn kommer fram till fåren och säger: - Finns de här i verkligheten? 

- Det är så viktigt att vi producerar egen mat här i Sverige. Det spelar ingen roll om man är vegetarian eller köttätare. Producerar vi inte mat i närområdet så är vi väldigt sårbara. Det är väl mitt synsätt på det hela, fortsätter Ingemar. 

Ingemar och hans fru Carina har i dagsläget 35 tackor och producerar slaktlamm till KLS. Innan torkan förra året hade de 50 tackor, men de fick reducera antalet för de fick inte fram tillräckligt med foder. Nu har de utökat fastighetens areal till ca 50 ha och ordnat med bevattning, så nu kan de få fram foder så det räcker. De odlar också en liten mängd potatis. 

- Carina, min fru har lite höns och vi säljer äggen och potatisen i den lilla gårdsbutiken som vi har, berättar Ingemar. Vi bereder även några av lammskinnen, men det är inte så stor åtgång på dem.
 
En Redig Vårfest
Under lördagen var Ingemar och Carina på evenemanget en ”Redig Vårfest” på ICA Maxi i Kalmar. LRF och Maxi Kalmar anordnar evenemang tillsammans två gånger under året för att visa för konsumenter var maten kommer ifrån och nu även hur viktigt det är med självförsörjning och tillgången av lokalproducerad mat. Hela konceptet heter Redig Mat från Trakten. Den här lördagen hade de med sig några av sina tackor, som barnen fick hälsa på. Utöver dem hade flertalet andra bönder kommit dit med sina djur och maskiner. Även Kalmarsunds biodlare fanns på plats och visade hur våra viktiga pollinatörer och honungsproducenter lever.

- Vi brinner för de gröna näringarna för att se till at vi får maten lite närmare. Det går inte att skeppa maten över hela världen, säger Ingemar.

Kavelbrosågen – ett familjeföretag
Innan Ingemar tog över familjegården arbetade han som skolvaktmästare, men för tjugosex år sedan sa han upp sig och satsade helhjärtat på att starta upp företaget Kavelbrosågen tillsammans med sin son. 

Kavelbrosågen startade som bolag 1998, men sågverket har funnits i familjens ägor i mer än 40 år. I dag är det Mikael (Ingemars son) och Ida (hans fru) som driver företaget och deras affärsidé är att sälja byggvaror med proffskvalitet och med service där kunderna känner att de verkligen bryr sig om dem. De sågar timmer, lister och paneler och driver en bygghandel.

Mortorp-Karlslunda LRF
- Vi har lite aktiviteter med avdelningen just nu, fortsätter Ingemar. Bland annat ska vi besöka det gamla salpeteriet som ligger på min mark. Här framställde man salpeter som Kronan kunde använda till krut och sprängmedel under 1600 - 1700 talet. Då fick alla bönder komma dit med all urin och gödsel som producerades av djuren på gården. 

- Sen tog soldaterna som jobbade där (de kallades pissegubbar) och kokade ner urinet, i stora kopparkärl till dess att det bara fanns salpeterkristaller (nitrit = sprängmedel) kvar i botten av kärlet. Även kvävet i gödslet blandades upp med åvatten och kokades ner. I dag kan man se spåren av salpeteriet och dammarna som låg där, avslutar Ingemar. 


 

 

Stora maskiner drar konsumenternas intresse

Stora maskiner drar konsumenternas intresse

Barnen fick ta traktorkörkort

Barnen fick ta traktorkörkort

Söta kalvar i vårsolen

Söta kalvar i vårsolen

Redig Mat från Trakten - ett samarbete mellan LRF och ICA Maxi Sydost

Redig Mat från Trakten - ett samarbete mellan LRF och ICA Maxi Sydost

TEMA Bi på vårfesten - pollinatörerna som är så viktiga

TEMA Bi på vårfesten - pollinatörerna som är så viktiga

Så här lever bin i en bikupa

Så här lever bin i en bikupa