Elever på Vretagymnasiet tog hem första pris i Är du säker-tävling!

Gymnasieelever Vreta
Den vinnande klassen på Vretagymnasiet. Foto: Carolina Fransson

Klass V22L på Vretagymnasiet blev rejält överraskade när de den 27 mars fick ta emot pris efter att ha vunnit 2023 års Är du säker-tävling. 16 skolor runtom i landet var engagerade i tävlingen och totalt 29 bidrag skickades in.

Eleverna visste inte mer än att de skulle gå till matsalen och väl där överraskades med tårta efter att ha gått och satt sig till låten ”Är du säker”. Det vinnande bidraget, som Cornelia Karlsson, Märta Sundelius, Hilma Karlsson och Irma Aktner stod för, illustrerar säkerhet kring brunstiga kor. Filmen är gjord på den gård där Cornelia arbetar.

– Vi får höra mycket om säkerhet på lektionstid och det är klart att man tänker på det. Man har hört mycket om olyckor, säger Cornelia.

Motiveringen löd: Klass V22L på Vreta utbildningscenter har på ett tydligt och verklighetsnära sätt beskrivit säkerheten kring brunstiga kor. Filmen känns levande i sin karaktär och belyser ett viktigt område. Här kan du se filmen.

Kristina Carlsson är lärare i klassen.

– Det märks att eleverna har blivit mer medvetna kring säkerheten. De ha börjat prata och ifrågasätta mer, säger hon.

Filmbidragen som skickades in till tävlingen illustrerar bland annat säkerheten kring maskiner och djur, men även vikten av att använda rätt personlig utrustning. Konkurrensen var hård mellan bidragen då det var många fina och ambitiösa filmer som deltog i tävlingen. Samtliga bidrag går att se på instagram under #tävlingärdusäker, #ärdusäker, #säkertlantbruk.

Tävlingen arrangerades för andra året i rad av Lantbrukets Arbetsmiljökommitté (LAMK) med en vinstsumma på 10 000 kronor till vinnande klass bidrag. Priset är sponsrat av Gröna arbetsgivare, Kommunal och Lantbrukarnas Riksförbund, som också är jury i tävlingen.   

Cornelia Karlsson och Märta Sundelius
Cornelia Karlsson och Märta Sundelius stod för det vinnande bidraget. Irma Aktner och Hilma Karlsson var också med, men sjuka under prisutdelningen. Foto: Carolina Fransson
Tårta
Tårtan som klassen bjöds på. Foto: Carolina Fransson