
Arbetsmiljö
Att arbeta inom lantbruk innebär många riksfyllda arbetsuppgifter. Du kan minska risken för att drabbas av en olycka på din gård genom att regelbundet se över säkerheten.
Arbetsmiljö
Inom lantbruket är flesta arbetsplatserna fortfarande relativt små, vanligen med bara en eller ett fåtal anställda. Ofta sker arbetet på egen hand långt ifrån arbetskamraterna. Det gör företagen extra känsliga vid sjukdom och olycksfall eller andra oplanerade situationer.
Förslitningsskador är trots teknisk utveckling fortfarande vanliga då många arbetsmoment utförs manuellt. Arbetet är också stundtals både riskfyllt och fysiskt ansträngande då man hanterar tung utrustning, stora maskiner och stora djur.
Så arbetar LRF med arbetsmiljöfrågor
LRF samarbetar med flera organisationer för att undersöka och förbättra arbetsmiljön inom de gröna näringarna.
Satsningen Samlad kraft för ett säkert och attraktivt lantbruk är född i Lantbrukets Arbetsmiljökommitté (LAMK) och har finansiering från landsbygdsprogrammet.
LRF är projektägare i satsningen som genomförs i samarbeten med en rad organisationer genom Lantbrukets Arbetsmiljökommitté.
Med initiativet Är du säker? vill branschen öka riskmedvetenheten och förebygga olyckor genom att få fler att börja förbättra sin arbetsmiljö. Bakom initiativet står Prevent, Gröna arbetsgivare, Kommunal och Lantbrukets arbetsmiljökommitté. LRF har deltagit löpande som bollplank och rådgivare.
Sajten ärdusäker.se rymmer webbutbildning, checklistor, bilderböcker och länkar till fördjupande kunskapsmaterial. Här finns särskilda ingångar för produktionsinriktningarna fjäderfä, gris, häst, nöt och växtodling.
Telefonrådgivning om arbetsmiljö
Vi erbjuder alla medlemmar möjligheten att kunna prata med våra arbetsmiljöexperter för att få svar på dina frågor inom arbetsmiljö- och säkerhetsområdet.
Det kan handla om till exempel besiktningskrav på maskiner, säkerhet för barnen, vilka sanktionsavgifter man riskerar och vad lagen kräver samt frågor om rehabilitering och arbetshjälpmedel. Ingen fråga är för obetydlig för att ställas, lyft luren och ring - välkommen!
Det här innehållet är låst.
Detta innehåll är endast tillgänglig för betalande medlemmar i LRF. Du som är medlem kan logga in med knappen nedan för att se innehållet.
Säker Arbetsmiljö Sverige
Här kan du få svar på frågor kring arbetsmiljö genom daglig telefonjour och arrangerar utbildningar inom ämnet.
Brandsäkerhet, LBK
Brandriskerna i lantbruket är stora och varje år inträffar över 2 000 lantbruksbränder, värden över 200 miljoner kronor förstörs. LRF har ordförandeskapet i LBK, Lantbrukets Brandskyddskommitté som arbetar för att motverka bränder i lantbruket. LBK utarbetar rekommendationer som ligger till grund för enhetliga brandförsäkrings- och brandskyddsbestämmelser.
LBK:s rekommendationer finns samlade i LBK-pärmen. Pärmen kan man antingen beställa hos LBK eller helt gratis ladda hem på nätet. Se vidare på http://www.lantbruketsbrandskydd.nu/om_oss
Säkerhet i skogen
Arbete med motorsåg i skogen är ett farligt och olycksdrabbat arbetsmoment. För att öka säkerhetstänkandet och minska olycksfallen startade LRF och skogsägarföreningarna i början av 2000-talet projektet Säker Skog med utbildningar i säker arbetsteknik med motorsåg, röjsåg och fyrhjuling. Det motorsågskörkort som Säker Skog initierade är numera ett lagkrav för den som arbetar för andra, dock inte för arbete i familjens skog. Säker Skog är numera en fristående förening med LRF och de fyra skogsägarföreningarna som medlemmar.
Fyrhjulingar, mopedbilar, traktorer och motorredskap
Fyrhjulingar, mopedbilar, traktorer och motorredskap fyller i dag flera viktiga funktioner för företag och individer. Registreringsutvecklingen visar att det finns ett ökat, eller fortsatt stort intresse, för samtliga fordonsgrupper. Myndigheter, näringsliv och intresseorganisationer ställer sig bakom ”Säker användning av fyrhjulingar, mopedbilar, traktorer och motorredskap – gemensam inriktning 2020” för att hitta åtgärder som kan rädda liv. Se inriktingsdokument framtaget av Trafikverket.
Fördjupning
Barns säkerhet på gården
Hur kan man minska olycksrisken hemma på gården? Det var en av frågorna som togs upp på webbinariet om säkerhet.
Brand
Lantbrukets brandskyddskommitté är ett samarbetsorgan för lantbruket, myndigheter, organisationer och försäkring...
Brottslighet
De senaste åren har tre av tio bönder varit utsatta för olika typer av brott. En fråga som måste prioriteras av...
Förslag till ny EU-förordning om användning av växtskydd
EU-kommissionen har lagt fram ett förslag till en förordning för en hållbar användning av växtskyddsmedel. Försl...
Gårdsbesök
Att visa upp det svenska lantbruket blir allt viktigare då avståndet mellan stad och land samt konsument och pro...
HLR och första hjälpen
Om en olycka händer är det viktigt att veta vad du kan göra i väntan på ambulansen.
Omsorgsgrupper och stöd vid kris
LRF har ett väl utbyggt arbete för att hjälpa och stötta medlemmar som av en eller annan anledning har det jobbi...
Säkert växtskydd
LRF har sedan 1997, tillsammans med Jordbruksverket, Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen, Lantmännen, Arbets...
Telefonrådgivning om arbetsmiljö
Du som medlem har möjligheten att prata med våra arbetsmiljöexperter.
Vägen tillbaka efter olyckan: Ronjas berättelse
Djurskötaren Ronja med om en allvarlig olycka på sin arbetsplats där hennes fotleder klämdes bakom ett tungt bet...
Är du säker i väntan på ambulans?
Webbinarium om säkerhet på arbetsplatsen.
Är du säker med maskinerna?
Webbinarium om säkerhet på arbetsplatsen.
Är du säker med nötkreaturen?
Webbinarium om säkerhet på arbetsplatsen.
Är du säker med personlig skyddsutrustning?
Webbinarium om säkerhet på arbetsplatsen.
Är du säker med planeringen?
Webbinarium om säkerhet på arbetsplatsen.
Öka säkerheten för barn på gården
Varje år skadas tyvärr många barn på gårdar, en del så allvarligt att de omkommer. Det är lätt att bli hemmablin...