Ett par ord med Bengt Erlandsson, ordförande i Nybro kommungrupp

Bengt Erlandsson, Nybro
Bengt Erlandsson är ordförande i Nybro kommungrupp

När vi ringer upp Bengt så är han i farten och klipper sina Gotlandsfår. Det är fyrtio tackor som ska klippas. Tjugo klipptes igår så han har hälften kvar. Det går inte så fort, säger han, för han ska klippa klövarna också. Men han har lurarna på sig så vi kan prata samtidigt som han klipper.

Berätta lite om Nybro kommungrupp

- Vi har ju fem lokalavdelningar inom kommunen och under åren så har vi haft lite olika förutsättningar för aktivitet inom de olika avdelningarna. En del har gjort mer och en del har gjort mindre. Så vi pratade ihop oss i kommungruppen där representanter från alla lokalavdelningar finns med och så bestämde vi att fyra av kommunens fem lokalavdelningar skulle gå samman till en stor. Kristvalla LRF ville fortsättningsvis vara själva och det går ju jättebra det med, berättar Bengt.

- Den nya lokalavdelningen heter Glasrikets LRF. Vi tog in två personer från varje tidigare avdelning till den nya lokalavdelningens styrelse, det var bäst så. Vi ville inte vänta på LRFs omorganisation så vi gjorde det på en gång.

Olika aktiviteter i kommungruppen och lokalavdelningen

- I kommungruppen har vi alla fem LRF avdelningar representerade, som vanligt. Men sen har vi också ett par adjungerade personer som har lite specialkunskaper. Exempelvis kunskap om vattendirektivet och goda kontakter med politiken och skolan. Frågor som är viktiga för oss i kommungruppen.

- Vi har delat upp det så att Glasrikets LRF har hand om träffar och trevligheter, som bowling och studiebesök. Vi ska bland annat ha en adventsfrukost i avdelningen på Stora Hotellet i Nybro. 

- Den politiska påverkan ligger hos kommungruppen och i augusti i år bjöd vi in kommunstyrelsen, kommunchefen och näringslivschefen på en studieresa med buss under en halvdag. Vi åkte hem till Anette Turowski och Jörgen Petersson i Kimramåla. De har byggt ett nytt mjölkkostall med lösdrift och två robotar. Per-Göran Sigfridsson från regionstyrelsen var med, han är så himla duktig. Kommer man in på ett ämne så kan han flika in på nästan vilket ämne som helst och berätta vad LRF tycker och hur vi ser på saker och ting. Ingeli och Örjan Ivansson från Rugstorps lantbruk stod och lagade raggmunk med fläsk, så det vart ju väldigt bra. Alla var så nöjda och det kommer absolut att bli en uppföljning på det. 

God kontakt med kommunen

- Vi har alltid haft bra kontakt med politiker i Nybro och de tycker att kontakten med LRF alltid varit god.  När det gäller kraftledningen mellan Oskarshamn och Holmsjö så har kommunen verkligen ställt upp på LRF och Södras åsikter om att ledningen ska grävas ner. Men jag tror tyvärr inte att det kommer att bli så, avslutar Bengt.