Ett par ord med Björn Enarsson, ordförande i Ronneby kommungrupp

Björn Enarsson Ronneby kommungrupp

Vi bytte ett par ord med Björn Enarsson, ordförande för Ronneby kommungrupp. Han berättar bland annat om det ständigt pågående arbetet med att belysa åkermarkens egentliga värden, så att den inte bebyggs så lättvindigt.

– Det har tagit så himla många generationer, många hundra år att få fram bra åkermark. Och sen så försvinner det bara över några veckor när de bygger upp ett handelsområde eller så. Då är det för alltid ett handelsområde. Det kommer ju aldrig bli åkermark igen, säger Björn Enarsson.

Kommungruppen har bjudit med politikerna på landsbygdsresa för att utbilda dem om näringen och bygden. Frågan lyfts på snart sagt varje möte de har med kommunens representanter. Men upplevelsen är att exploateringen ändå inte minskar.

– Det är lite för enkelt att bygga på åkermark.  

Kommungruppen är också engagerad i projektet Redig mat från trakten, ett samarbete mellan LRF Sydost och ICA Maxi i regionen. Kommungruppen står utanför ICA Maxi vår och höst, med djur, maskiner och information om mat från traktens producenter. Arrangemangen brukar vara mycket uppskattade, inte minst av barn. Lite förenklat så vet folk inte hur en bonde ser ut idag.

– Det känns som att konsumenten kommer längre och längre ifrån vår verksamhet på gårdarna, säger Björn Enarsson.

Vargfrågan har även den hamnat i Blekingeböndernas knä, med flera attacker på tamdjur. Precis som på andra ställen väcks mycket känslor och många LRF-medlemmarna är oroliga för hur deras djurhållning påverkas. Man känner sig lätt lite övergiven från statligt håll och farhågan är att attackerna ska bli det nya normala.

Under senhösten bjöd kommungruppen in de fem lokalavdelningar som finns i kommunen för att diskutera den omstöpning av folkrörelsen som LRF är mitt inne i. Även här finns många frågor och bitvis en oro. Det gäller att inte tappa alla engagerade personer ute i bygden. Det kan bli tal om någon sammanslagning, men än är inget klart. Förhoppningsvis kommer 2024 med fler svar och nya möjligheter till engagemang i LRF:s och landsbygdens viktiga frågor.

– Alla i lokalavdelningarna är väl överens om att någonting behöver hända, det går inte att fortsätta på det sättet som det är. Man vill ha en förändring, alla vill ha en förändring, men man vet väl inte riktigt hur det ska bli, säger Björn Enarsson.