EU-kommissionen föreslår regelförenklingar för jordbruket

Palle Borgström
Palle Borgström

EU-kommissionen föreslår förenklingar för EUs gemensamma jordbrukspolitik (CAP) och öppnar upp för ökad flexibilitet i den nationella tillämpningen av miljöersättningar och djurvälfärdsersättningar. Förslaget välkomnas av LRF.

Förslaget innebär att både miljö- och djurvälfärdsersättningar i framtiden även kan innehålla villkor som ingår i nationell lagstiftning.

- Förslaget är mycket välkommet, detta är något som LRF har arbetat för i många år för att stärka djurvälfärden. Om förslaget går igenom innebär det nya möjligheter för djurvälfärdsersättningar och att svenska djurhållare får konkurrensvillkor som mer liknar sina europeiska kollegor, säger Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.

Miljö- och djurvälfärdsersättningar kan idag enbart ges för kostnader och intäktsbortfall för villkor som går utöver nationell lagstiftning. I och med att Sverige, inte minst för djurvälfärd, i flera fall har mer långtgående krav än vad som ingår i den gemensamma lagstiftningen i EU så innebär det att lantbruksföretag i andra EU-länder idag kan få ersättning för att uppfylla villkor som är lagkrav i Sverige och som svenska lantbrukare därmed inte kan få ersättning för. 

EU-kommissionens förslag ska nu förhandlas av EU:s jordbruksministrar och av Europaparlamentet, och det lär dröja innan förslaget är klart för beslut. Det är inte heller säkert att EU-kommissionens förslag bifalls av jordbruksministrarna och Europaparlamentet. 

- Det är ännu för tidigt att spekulera kring vilka befintliga djurvälfärdsersättningar som skulle ändras eller vilka som skulle införas. Det vi vet är att om nya ersättningar införs så krävs det att nya ekonomiska resurser tillförs till EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Annars måste annan ersättning i CAP tas bort eller minskas, vilket kan hota den svenska livsmedelsberedskapen. Det är inte vad Sverige och EU behöver i det osäkra säkerhetspolitiska läget som råder i vårt närområde, säger Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.

EU-kommissionens förenklingsförslag innehåller också justeringar av andra delar av CAP. Det handlar till exempel om detaljer i grundvillkoren, och att lantbrukare med ekologisk produktion undantas från ett antal grundvillkor.