Fältvandring hos bröderna Lindström

Fältvandring N Billingen 1
Deltagarna fick ta del av information men även njuta av en vacker kväll. Foto: Anna-Lena Holm.

På besök i verkligheten. I förra veckan genomförde Norra Billingens LRF-avdelning en välbesökt fältvandring.

Stor uppslutning på fältvandringen som genomfördes hos bröderna Lindström i Böja/Låstad (Böja Stommen Lantbruk). Runt 30-40 deltagare i alla ådrar (barn, tonåringar, aktiva lantbrukare i alla åldrar och pensionärer) kom på vandringen.  

Efter att först ha samlats på Lillegården i Låstad och deltagarna trängt ihop sig i bilar åkte vi till ett oljeväxtfält i Böja. Där bjöd Hans Lindström, som har hand om växtodlingen, alla deltagarna ut i fältet för att beundra fältet i den vackra men lite kyla kvällen. På andra sidan vägen fick vi sedan gå ut i ett höstvetefält.

På vägen tillbaka gjordes nästa stopp på en nyodling som i år såtts för första gången. Här har tidigare varit skog. Därefter ett stopp i ett fält med vårkorn och insådd av vall.

Peter Larsson från Varaslättens Lagerhus tillsammans med Hans berättade på samtliga stopp om sortval, gödsling och besprutning. 

Sista fältet tillbaka i Låstad var en förstaårsvall som skulle tas om några dagar.

Tillbaka på Lillegårdens gårdsplan bjöds deltagarna på grillat som Varaslättens Lagerhus sponsrade. Peter, Martin och Annette från Lagerhuset berättade därefter om aktuellt från företaget, Ukrainakrigets påverkan på marknaden och ändrade konsumentvanor. 

Som avslutning berättade Markus Lindström (ansvarig för djuren) om Lillegårdens nya ladugård. Efter att haft kor på två ställen byggde man ny ladugård för runt totalt 200 kor som nu varit i drift i 10 månader. Efter mjölkning leddes korna ut på bete för att när törsten kom åter gå in i ladugården (inget vatten ute på betet för att lätt få in djuren i ladugården igen). Ny betesfålla var dag. Kvällen avslutades med besök i ladugården.

Anna-Lena Holm
Folkrörelseutvecklare LRF Väst
anna.lena.holm@lrf.se 
010-184 41 69

Fältvandring N Billingen

Vårkorn med insådd vall. Foto: Anna-Lena Holm.

Fältvandring N Billingen 5

Lantbrukare Hans Lindström och Peter Larsson, Varaslättens Lagerhus, diskuterar sortval och gödning. Foto: Anna-Lena Holm.

Fältvandring N Billingen 6b

På besök ute i höstvetefält. Foto: Anna-Lena Holm.

Fältvandring N Billingen 6

Förstaårsvall som strax ska skördas. Foto: Anna-Lena Holm.

Fältvandring N Billingen 9

Nyodling som såtts för första gången. Foto: Anna-Lena Holm.

kor, ladugård

Kvällen avslutades med ett besök i Lillegårdens nya ladugård. Foto: Anna-Lena Holm.