Försvaret ur ett lokalt perspektiv

Style: "kurva1"
Enligt försvarsberedningen behöver livsmedelsberedskapen byggas upp främst via lagerhållning av nödvändiga livsmedel.

Försvar i ett lokalt perspektiv, vad innebär det? Det var något som avhandlades på en diskussionsträff i Sandön med representanter från LRF Västernorrland, Västernorrlands regemente I21 och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

I slutet av april genomfördes en diskussionskväll på Sandö Räddningsgymnasium med temat ”Försvaret ur ett lokalt perspektiv” som anordnades av Centerpartiet och Studieförbundet vuxenskolan. Jonas Karlsson, Regementschef I21, Hans Skogslund och Louisa Rolandsdotter, enhetschefer på MSB samt Jessica Ulander, Regionalt sakkunnig näringspolitik och livsmedel, LRF Nord deltog som föreläsare under kvällen. Johan Wester, Centerpartiet var moderator.

– Det blev en lyckad kväll med intressanta föreläsningar av kvalificerade talare som gav upphov till många tankar. Totalt var vi ett 30-tal personer på plats varav ett 10-tal var ungdomar från Räddningsgymnasiet, berättar Jessica Ulander.

Johan Wester, Centerpartiet, Johan Karlsson, I21, Jessica Ulander, LRF Västernorrland, Hans Skogslund och Louisa Rolandsdotter, enhetschefer på MSB
Johan Wester, Centerpartiet, Johan Karlsson, I21, Jessica Ulander, LRF Västernorrland, Hans Skogslund och Louisa Rolandsdotter, enhetschefer på MSB.

Lagringsförmågan på gårdsnivå och hos industriella aktörer

Under kvällen berättade Jessica Ulander om hur Sverige just nu återuppbygger det civila försvaret och livsmedelsberedskapen efter nedmonteringen i slutet av 90-talet. Enligt försvarsberedningen behöver livsmedelsberedskapen byggas upp främst via lagerhållning av nödvändiga livsmedel, samt lagring av strategiska varor i omsättningslager och att lagringsförmågan i landet finns på gårdsnivå och hos industriella aktörer. Hon pratade även om fördelar med en utspridd lagring av livsmedel i länet samt dess konsekvenser. Samt vilka för- och nackdelar som finns vid lagring av nötkött på gård och industri.

Jessica avslutade presentationen med att berätta om Västernorrlands försörjningsgrad kopplat till de fem mest producerade livsmedlen i länet. Där mjölken idag är störst och täcker drygt hälften av länets behov samt vad samhället kan bidra med.

– Det är samhällets ansvar att hålla efterfrågan uppe på livsmedel med svenskt ursprung i kommuner, regioner och i statens förvaltningar och myndigheter under fredstid berättade Jessica.

Betande köttdjur
Betande köttdjur.