Framtidstro präglade kommungruppskonferens i LRF Mitt

Kommungruppskonferens Mitt okt 23

Ett sjuttiotal representanter för LRFs kommungrupper i region Mitt - Dalarna, Gävleborg och Mälardalen - samlades i Tällberg för att umgås, dela erfarenheter, och diskutera framtiden.

Konferensen bjöd på en rad viktiga ämnen, som samhällsplanering, livsmedelsstrategi, offentlig upphandling, beredskap, kommunikation och mycket annat. Men vad som var kanske än viktigare var alla tillfällen till att lära känna varandra och diskutera gemensamma frågeställningar.

Vi frågade fyra deltagare om hur de upplevde kommungruppskonferensen.

Linus Andersson Grönvall
Linus Andersson Grönvall

Linus Andersson Grönvall, LRF Ungdomen Uppsala, var med på kommungruppskonferensen och tycker det var nyttigt och intressant, men kommer också med viss kritik.

– Det var en intressant och inspirerande möte med många engagerade, många åsikter. Det inspirerade mig att engagera mig mer.

– Men det oroar mig lite hur vissa ser på unga inom branschen. Vi måste vara mer positiva till branschen och prata mer om hur vi gemensamt jobbar för framtiden, ge en mer positiv bild.

Erik Bengtsson, kgr Falun
Erik Bengtsson

Erik Bengtsson, ordförande för LRFs kommungrupp i Falun, tycker att det blev ett trevligt dygn, med intressant information och många bra samtal.


– Tyckte det var väldigt trevligt, alltid trevligt att träffa andra och kul att andra regioner var där.

Tar du med dig något från konferensen som ni i er kommungrupp kan ta inspiration från?

– Beredskap är något jag tror vi kan arbeta mycket mer med. Vi i Falu kommun har en hel del på gång redan, men vi kan bli bättre, så det tar jag med mig. Det ligger i tiden och är viktigt.

– Sen diskuterade vi i bilen på vägen hem hur vi kan bli bättre på kontakt med politiken. Att träffa politiker, men också att få reda på vilka ärenden som är viktiga, byggnation t.ex. Vi ska fundera på hur vi kan ha bättre koll på vad som händer i nämnder och styrelser.

Som ett förslag till förbättring för framtida konferenser menar Erik Bengtsson att det var ett bra program, men lite mer luft i programmet och tid för att djupa i vissa frågor, skulle uppskattas.

Jonas Gramer, kgr Söderhamn
Jonas Gramer

Jonas Gramer, ordförande för LRFs kommungrupp i Söderhamn fick med sig en rad verktyg och idéer med hem, många fina kontakter och en stärkt känsla av att många som jobbar åt rätt håll. 

– Kommungruppskonferensen var mycket inspirerande med genomgående mycket kvalificerade talare och ämnen. Det märks att vi har snäppt upp oss ett par pinnhål med bildandet av LRF Mitt. Det känns verkligen bra när man ser fördelarna med en bredare bas utan att den lokala närheten försvinner. 

– Allt var väldigt relevant men ska jag välja några frågor som var speciellt viktiga så väljer jag kommunikationen med medlemmar, politiker och samhälle. Det är även påverkan på kommuner och myndigheter när det gäller infrastruktur, regleringar och planer.

Agneta Pettersson, kgr Kungsör
Agneta Pettersson

Agneta Pettersson, ordförande för LRFs kommungrupp i Kungsör, sammanfattar också konferensen som väldigt givande. Hon tillägger att Tällberg är ett vackert ställe att ha konferensen på och att inramningen bidrog på ett positivt sätt.

– Mitt allmänna intryck är att det var inspirerande och kul. Det var många nya och gamla bekantskaper, och en bra mix av olika ämnen som togs upp, och aktuella frågor. Den största ögonöppnaren för mig var hur ska vi få in yngre in i branschen, hur ska de tycka att det vi gör är intressant och viktigt. Vi har så många förutfattade meningar, om varandra och om branschen. Vi måste prata mycket mer med varandra.

– Det jag tar med mig hem till kommungruppen i Kungsör är att det finns så mycket att jobba på. Vi har en bra kontakt med kommunen och näringslivskontoret, det jobbar vi vidare på. Sen fortsätter vi vara lite blåslampa i frågor som byggnation på åkermark. Vi förstår att kommunen vill expandera, men det finns annan mark än åkermark att bygga på.