Från eldrivet till traktor – och tillbaka

"Klimatklivet har dock varit en god partner och satsningen har levererat ett stort antal miljoner på gårdsnivå till olika projekt."

Vid sidan av mitt jobb på LRF driver jag ett hästföretag, vars huvudbyggnad är en ombyggd mjölkladugård. Den uppfördes 1975 och var väldigt modern för sin tid. Allt var rationellt och elektrifierat. När jag gick på lantbruksskola för 30 år var det mesta eldrivet – men sen hände något.

Under ett par decennier har vi byggt djurstallar som är helt beroende av traktorn. Körbara foderbord, traktordrivna mixervagnar och skrapgångar utan utgödsling.

Visst är det intressant att vi nu har gjort en loop och vänder tillbaka 50 år?

Elen är dyr, men är det hållbart – miljömässigt, ekonomiskt och socialt – att en anställd i en dieseltraktor gör jobbet?

Att ställa om jordbruket till fossiloberoende är en utmaning, det är vi nog alla överens om. I dag finns få alternativ till diesel och inte heller är elektrifiering av maskinparken en lågt hängande frukt.

Klimatklivet har dock varit en god partner och satsningen har levererat ett stort antal miljoner på gårdsnivå till olika projekt som bevattning, fodervagnar, pannor och eldrivna lastmaskiner för att bara nämna något. Biogas kommer nu starkt och bara fantasin sätter gränser.

Jag har haft så många givande samtal med medlemmar som verkligen tänkt till för att hitta investeringar inom området och även om inte alla fungerar är det många som blivit verklighet.

Bra att det blir en fortsättning på Klimatklivet – sök om du har en god idé.

Jenny Nilsson
regionalt sakkunnig LRF Väst (Halland, Värmland och Västra Götaland)