Friska djur är viktigt i våra företag!

kor tittar
Foto: Elin Svensson.

KRÖNIKA: I våra företag är det av stor betydelse att våra djur är friska, och vid eventuellt insjuknande vill vi kunna minimera deras lidande genom att snabbt och enkelt få tag på en veterinär. Därför är det med stor oro vi konstaterar att Distriktsveterinärerna vill lägga ned stationen i Sunne.

Friska djur är viktiga i våra företag av flera anledningar. Viktigaste är såklart för djuret själv, precis som det är för oss människor. Det är också viktigt för företagets ekonomi men också för att upprätthålla Sveriges starka djurhälsostatus och konsumenternas förtroende samt att lagarna inte blir färre. Det är då viktigt att det finns möjligheter till hjälp inom rimlig tid om ett djur insjuknar. Vi tycker det är märkligt när staten själv går ut och vill lägga ned veterinärstationen i Sunne utan att ersätta den på något vis. Detta skulle betyda att en stor yta av Värmland och ett stort antal djur skulle få mycket sämre tillgång till veterinär. Närmsta veterinärstation skulle då bli i Säffle eller Arvika. Det tar en god stund för veterinären att ta sig från Säffle till exempelvis Torsby, tid som djurägaren och djuret i Torsby kanske inte har. Det innebär att djurägare i Säffletrakten blir utan veterinären. Vi kan konstatera att attraktionskraften i veterinäryrket kan minska med denna förändring med fler och längre bilturer, något som kan komma att påverka lantbruket i förlängningen. Försämringar i  veterinärservicen skapar otrygghet och konsekvenserna kan bli att färre vill driva verksamheter med djurhållning där det inte finns veterinär i närheten.

Vi vet att det har varit svårt att fylla de veterinärtjänster som utannonserats och det är såklart tråkigt men vi tycker det är väldigt förenklad lösning att göra på detta vis. Frågor vi undrar över är om arbetsgivaren har utrett arbetsmiljön, om Distriktsveterinärerna (DV) är en attraktiv arbetsplats? Är det utrett hur de privata veterinärerna i Värmland kan bidra till jourverksamheten? Har det gjorts en översyn av den geografiska placeringen av veterinärstationer? 

Vi tror det är bättre att se över hela strukturen än att lägga ned en station utan att se på helhetsbilden för hur denna förändring påverkar lantbruksföretag och djurägare i Värmland.

Erik Forsberg, ordförande LRF Värmland
Caroline Hajemo, ledamot LRF Värmland
Monica Törner, ledamot LRF Värmland