Gammal gröda gör comeback hos Bengt i Väse

Bengt Lärka med en bytta gråärtor
Bengt Lärka med en bytta gråärtor. Foto: Pontus Widell.

Fram till 1800-talet var gråärten en stapelvara i många svenska hushåll, för att sedan i stort sett försvinna. Några hundra år senare har gråärten gjort comeback på åkern hos den ekologiska växtodlaren Bengt Lärka i Väse.

På familjegården i Väse utanför Karlstad bedriver Bengt Lärka, tillsammans med en av sina söner, ekologisk odling av spannmål. Under 2022 beslutade Bengt tillsammans med en samling andra värmländska bönder att delta i ett projekt anordnat av Länsstyrelsen Värmland. I projektet som går under namnet ”Nya grödor och produkter” testar både ekologiska och konventionella bönder att odla proteingrödor som sötlupin, gråärt, quinoa, hirs och olika sorters linser. För Bengt föll valet på gråärten och 2024 blir tredje säsongen med den nygamla grödan.

- Första året, 2022, fick vi en bra skörd som kommer användas som utsäde. Cirka 2 ton torkad gröda på 1 hektar. 2023 odlade vi på 1,5 hektar men i och med väderleken blev utfallet precis som för mycket annat inte särskilt bra. Så den skörden blev foder. Förhoppningsvis blir vädret 2024 lite mer gynnsamt. Gråärten lägger sig ganska lätt med vind och regn. Vet att andra odlare stagat upp den genom att samodla med havre och vete men jag har ännu inte bestämt mig för om det blir något jag provar i år, säger Bengt Lärka.

Gråärt
Gråärt. Foto: Pontus Widell.

Delprojekt inom livsmedelsstrategin

Satsningen ”Nya grödor och produkter” är ett delprojekt inom livsmedelsstrategin och handlar framför allt om att undersöka hur man kan trygga Värmlands och Sveriges livsmedelsförsörjning.

- Tanken är att testa att odla olika proteingrödor för både humankonsumtion och foder med syftet att minska importen av baljväxter och proteinfoder. I förlängningen handlar det såklart om att stärka Värmlands och Sveriges självförsörjning och motståndskraft vid en eventuell kris. Förutom odlingen av grödorna innefattar projektet också samarbeten med andra parter i kedjan från jord till bord som exempelvis skolrestauranger och kockar, säger Malin Eliasson, Länsstyrelsen Värmland.

Just Sveriges självförsörjning är ett ämne som är viktigt för Bengt och något han pratar om med stort engagemang.

- Vi har en hel del åkermark och betesmark i Värmland som inte brukas idag. Vi måste kunna ta hem en mycket större del av livsmedelsproduktionen till Sverige. Om man ska försöka se något positivt i en osäker tid med en orolig omvärld är det väl att fler kanske får upp ögonen för detta och att vi bönder får bättre förutsättningar för att producera mer mat i Sverige, avslutar Bengt Lärka.

 

Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se
010-184 26 28