Gårdsbesök av EU-parlamentarikern Carina Ohlsson (S)

Foto: Clara Hyltbäck.

Krönika: Årets väder har utmanat och varierat, men nu går vi mot höst och skörd men även att agendan börja fyllas på med intressanta möten som dagens besök av EU-parlamentarikern Carina Ohlsson (S) hos oss, på Flakeberg, Grästorp.

Ja, så kan man väl lugnt säga att vårens och sommarens väder varit. Vår dotter Astrid, 14 år, säger ”allt är böndernas fel, först pratade ni bara om hur torrt det var och att ni ville ha regn, nu slutar det ju aldrig att regna och det har varit kass badväder hela sommaren”. Hon har ju rätt i vädertolkningen, även om det inte är böndernas fel, vilket hon också är mycket medveten om.

Ett säkert hösttecken för oss förtroendevalda är att almanackan sakta men säkert börjar fyllas på med möten. Det är många frågor som känns viktiga, livsmedelsstrategi, rovdjur och klimatfrågor för att nämna några. I LRF har jag fått förtroendet att sitta i den styrgrupp som skall ta arbetet med Framtidens folkrörelse vidare. Det skall bli mycket spännande.

EU frågorna är alltid aktuella och idag har jag haft EU-parlamentarikern Carina Ohlsson (S) på besök hemma hos oss. På besöket deltog även Ingrid Rydberg, chef över LRF:s Brysselkontor, Carinas presschef Therese Kristiansson samt min man Magnus. Det är många frågor som skall beslutas om i EU som kommer få betydelse för oss i de Gröna Näringarna och det var ett bra tillfälle att få diskutera dessa. Vi pratade om varg och hur den påverkar oss som bor på landet och vilka effekter det kan få för biologisk mångfald med mindre betande djur. Ny växtskyddsförordning (SUR), vi berättade om hur vi tänker kring växtskydd hemma och vilka effekter 35% minskning skulle få för oss. Vi var ganska överens i frågan om ny genteknik, den behövs men skall naturligtvis användas med klokhet. Ny djurskyddslagstiftning vilken föreslår stora förändringar för många länder. I Sverige där vi redan gjort mycket kommer det krävas mindre omställning, men de europeiska länder som ställer om nu kommer troligen få stöd för detta. När vi gjort det tidigare i Sverige var det djurbönderna som fick ta de ekonomiska konsekvenserna. Vi pratade också mycket om hur få som idag har en naturlig koppling till svenskt lantbruk och vad det innebär med sämre kunskap och förståelse för bland annat högre priser på livsmedel. Slutligen diskuterade vi kommande års EU val och vikten av att engagera sig i detta eftersom många och viktiga frågor för de gröna näringarna avgörs där.

Ännu återstår mycket att tröska här hemma hos oss och det är bekymmersamt med det myckna regnandet och värmen som vi nu fått, men hoppet är det sista som överger oss och nu hoppas jag på en längre tid av uppehåll och blåst så att alla får färdigtröskat.


Sofia Karlsson
ordförande LRF Västra Götaland