Gröna näringar intresserade åttondeklassare på Östra skolan i Hudiksvall

Johan Persson träffar elever i Hudiksvall

Johan Persson var nyligen på Östra skolan i Hudiksvall och träffade en grupp på cirka 50 åttondeklassare. Det blev ett bra samtal om gröna näringarna, med fokus på jord- och skogsbruk, och vad det finns för olika typer av arbetstillfällen och yrken inom branschen.

Johan Persson, från Jättendal, Nordanstig, är en riktig mångsysslare. Han är ledamot i LRF Gävleborgs styrelse och driver ett företag med bland annat dikoproduktion, skog och snöröjning. Som om det inte var nog är han också deltidsbrandman.

Nu kan Johan lägga till sin meritlista att han också har pratat med elever om gröna näringar.

Det blev två pass på runt 40 minuter vardera och två klasser per omgång. Johan utgick från hur många människor vi är i världen i dag och hur många vi beräknas vara år 2050. Det för att skapa ett kontext för vikten av att vi producerar nog med mat för alla människor och böndernas roll i livsmedelsproduktionen.

Sen gick Johan in på de vanliga fördomarna om bönder och vad de gör. Han lyckades bemöta en del fördomar och räta ut frågetecken. Ett sätt för Johan att svara på frågor och bemöta fördomar var att prata utifrån sig själv och de olika verksamheter han driver. Då kom han bland annat in på vilken nytta skogem gör genom att vi kan ersätta fossila produkter med det som växer i skogen. 

Johan avslutade med att surfa runt på Jobba Grönts hemsida, för att visa upp den bredd av yrken som finns inom just de gröna näringarna.

Vill du boka in ett skolbesök? Hör av dig!