Hallå Anita Boman Daniels, ordförande för LRF Dalarna, vad är aktuellt just nu vad gäller det blöta vädret?

Anita Boman Daniels, ordförande Dalarna

Hallå Anita Boman Daniels, ordförande för LRF Dalarna, vad är aktuellt just nu vad gäller det blöta vädret? 

– Just nu finns det lite hopp eftersom väderprognoserna visar högtryck just nu och vi hoppas att det som står kvar ute på fälten ska kunna skördas under den här månaden. Det är stora variationer i länet hur hårt man drabbats.

Vilka effekter tror du att det här extrema året kommer att ge?

– Det blir lägre skördar av grovfoder, lägre avkastning och sämre kvalitet på spannmål. Det blir inte mycket brödsäd utan det blir i huvudsak fodersäd, vilket ger ett sämre pris. Det är också stor risk för brist på halm.

Hur ska vi förbereda oss på att sådana här vädersituationer blir vanligare?

– Vi måste ha beredskap för år med torka och stora regnmängder. Det vi då behöver göra är att överlagra foder, underhålla diken och se över möjligheterna till bevattning. Allt detta kräver stora investeringar och för det krävs lönsamma företag, så som alltid är lönsamheten i fokus.

Hur kan man hantera den stora press som många känt under hela sommaren?

– Ensam är inte stark. Prata med varandra, det underlättar att veta att andra är i samma sits. Blir det illa finns vår omsorgsgrupp alltid beredd.

– Ett tips är att ordna en träff i lokalavdelningen med lite mat och samvaro bara för att umgås och prata av sig.

– För att avsluta med något positivt så verkar Skördefest i södra Dalarna och Mat Runt Siljan i år slagit besöksrekord trots att det på sina håll regnade rejält. Det är nu viktigt att konsumenterna fortsätter köpa våra produkter när de står vid butikshyllan, även när tiderna kärvare.

 

Denna text skrevs innan afrikansk svinpest upptäcktes i Sverige, här finns information om utbrottet.

Här finns information i ett nyhetsbrev som skickades ut 7 september om hur du kan få hjälp och stöd om du behöver det: Till nyhetsbrevet