Hallå där Sofia Björnsson, LRFs expert på CAP

Björnsson, möte, Cap
Foto: Per Carlsson

Några tips från Sofia Björnsson inför den nya CAP-perioden.

Hallå där Sofia Björnsson, du är LRFs expert på CAP och deltog på årsmöte i Varberg och pratade om just detta. Vad är ditt medskick till LRFs medlemmar inför den CAP-period som nu startat?

- Jag tänker att det är bra att lugn i ro sätta sig och läsa igenom den information som finns på Jordbruksverkets webbplats. De allra flesta frågor jag får om nya CAP har svar på webbplatsen - även om webbplatsen innehåller väldigt mycket information så det kan vara svårt att hitta precis det man letar efter.

Flera länsstyrelser har också informationsträffar som det kan vara bra att vara med på.  För flera lantbrukare, framför allt de med mycket växtodling, kommer de nya grundvillkoren innebära en del förändringar - inte minst kravet om växtföljd. Miljöhusesynen kommer kunna vara ett bra stöd för hur de nya grundvillkoren är utformade. Men sedan är det mycket som kommer vara sig likt också.

Under förra året presenterade LRF ett "Gräspaket" där man ansåg att regeringen bör satsa mer pengar nationellt för att möjliggöra – vallstöd, höjt kompensationsstöd och djurvälfärdsersättningar för betande djur. Var finns den frågan just nu?

- Vi fortsätter vårt påverkansarbete om gräspaketet och har en del underhandskontakter med politiker i såväl riksdag som regering. Min misstanke är att den sittande regeringen vill sätta lite egen prägel på CAP och förhoppningsvis realiserar de några av förslagen vi har lagt i gräspaketet.

Tack för att du tog dig tid att svara på frågor, hoppas vi ses ute i en bygdegård snart igen!

Ulrika Bertilsson