Hjort det - skickat hashtag till Kullgren

Hjortarna tar 70 procent av lantbrukarnas netto i Sörmland. "Dags att ministern och politiken agerar".

Växande hjortstammar hotar jordbruket I Sörmland. En video på sociala medier visar hur en flock dovhjortar flyttar sig över ett fält. Strömmen av djur tar aldrig slut. Uppskattningsvis är det närmare 200 hjortar i flocken. Det får regionordförande Johan Lagerholm att kräva åtgärder.

Dovhjortsstammarna har exploderat och hotar att slå ut det lokala jordbruket. I en film från en gård norr om Nyköping visar närmare 200 hjortar i ett enda vetefält – och flocken växer. Skadorna på grödorna är förödande och lantbrukarna ser sina inkomster bokstavligen ätas upp. 

– Uppskattningsvis försvinner upp till 70 procent av bondens ekonomiska utfall till följd av viltskorna på fälten i Södermanland. Vår forskning visar att det skiljer sig åt mellan gårdar och fält. Men påverkan är konstaterad och vetenskapligt belagd, menar forskaren Anna Linnell, på Hushållningssällskapet.

Bönder kan tvingas lägga ner

Regionordförande Johan Lagerholm har publicerat videon med flocken av dovhjortar som strömmar över fältet och i inlägget uppmärksammar han landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) på problematiken genom en hashtag.   

– Vi behöver stöd av myndigheterna för att minska viltstammen. Ge markägare och jägare de verktyg som behövs för att återfå kontrollen och minska viltstammarna till nivåer som möjliggör ett livskraftigt jordbruk. Annars tvingas fler bönder lägga ner – med konsekvenser för både livsmedelsförsörjning, beredskap och landsbygdens framtid, menar Lagerholm. 

– Nu krävs både politisk handling och mod. Frivilliga insatser som samråd och samarbete har spelat ut sin roll. Vi kan inte bara behandla symptomet utan måste få till lösningar på grundproblemet. Mätdatan finns och analyserna har gjorts. Det gör att vi kräver åtgärder nu, säger han. 

Ändra i jaktlagstiftningen

Filmen kommer från en gård strax norr om Nyköping.  Inom kort väntas ytterligare 80–100 kalvar födas i området. Men situationen är inte unik. Det finns åtskilliga platser i Sörmland som har ett lika högt vilttryck.  

I slutändan blir det en fråga om vi kan ha både en levande landsbygd och tryggad beredskap, två centrala frågor för staten. Höga viltstammar bidrar varken till ekologisk, ekonomisk eller social hållbarhet. 

LRF föreslår ändringar i jaktlagstiftningen för att bättre anpassa den till dagens viltsituation. Detta inkluderar förslag om att tillåta jakt på hjortdjur under hela dygnet och att förenkla reglerna för skyddsjakt, särskilt i områden där viltskador är omfattande. Det skulle möjliggöra effektivare jakt och minska skadorna på grödor. 

– Vi har lärt oss, vant oss vad vi kan odla och inte. Här går det inte att odla höstraps, majs, ärtor eller höstvete. Det finns en skala som alla bönder i Sörmland kan. Ett tillstånd som påverkar alla företagare ekonomiskt, konstaterar Anna Linnell som även är växtodlingsrådgivare.  

Gå med i LRF – din röst, din nytta, ditt nätverk

LRF driver frågor som gör skillnad för dig som verkar inom lantbruk, skog och landsbygd. Som medlem får du tillgång till förmåner, kunskap och nätverk som stärker din vardag och ditt företagande. Tillsammans får vi landet att växa.