Jakthelg ger skolor och äldreboenden viltkött

Med en gemensam jakthelg kan kunskapen kring viltets påverkan på skogs- och lantbruket öka. Men även behovet av jakt och balanserade viltstammar. Kommunerna som deltar får möjlighet att servera viltkött till sina förskolor, skolor och äldreboenden.

Under helgen 3-4 december bjuder Svenska Jägarförbundet, Jägarnas Riksförbund tillsammans med LRF in till en jakthelg.

Det jagas samtidigt i flera kommuner och det som skjuts under helgen skänks till kommunerna Finspång, Kinda, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg, som medverkar i evenemanget.

Samverkan ger resultat
Förhoppningen med satsningen är att öka medvetenheten kring viltet hos allmänheten, kunna visa på vilken fantastisk resurs viltkött som råvara är och en skapa en positiv bild av viltvården.

– Vårt syfte är att visa vad ett samarbete med jägarorganisationerna ger. Tillsammans kan vi göra något positivt för att minska skador av vilt i lant- och skogsbruk och samtidigt stimulera viltköttets väg från fält till tallrik, säger Jonas Edlund, ansvariga för vilt- och skogsfrågor i LRFs regionstyrelse.

Mer viltkött till kommunala kök
LRF kommer även att lotta ut ett antal jaktkepsar med budskapet "Vildsvinsjägare i samhällets tjänst" bland de som fäller vilt och skänker det till kommunerna. Bytet ska fotas och läggas upp i kommentarsfältet på Facebooksidan LRF Östergötland.

Evenemanget är inspirerat av ”Vildsvinsnatta” som tidigare organiserats i bland annat Södermanland. Förhoppningen är att östgötska jägare, jakträttsinnehavare och markägare deltar i detta pilotprojekt när även andra viltslag blir aktuella, som exempelvis hjort.

Gillar hållbar mat
– Det här är ett spännande pilotprojekt och jag hoppas att det kan bidra till att vi kommer få tillgång till mer viltkött, säger Eva-Lott Blixt, kostchef i Söderköpings kommun.

– Vi  vill använda viltkött som ett led i vårt arbete med att laga hållbar mat. Vi serverar gärna viltkött på våra förskolor, skolor och äldreboende. När vi har gjort detta tidigare har det varit uppskattat av både unga och gamla, avslutar Eva-Lott.

Evenemang med lovvärt syfte
I framtiden är förhoppningen att fler kommuner i Östergötland kommer att vara med under vilthelgen.

– Detta evenemang har ett mycket lovvärt syfte varför Jägarnas Riksförbund Östergötland vill uppmuntra alla medlemmar i länet och naturligtvis alla andra jägare att på frivillig basis att bidra med vilt som fälls under helgen 3-4 december, säger JRF-distriktets ordförande, Dan Franzén.

Här finns uppsamlingsplatserna
Det kommer att finnas ett flertal uppsamlingsplatser för att de som vill bidra ska ha ett rimligt avstånd för att lämna in sina djur till. Läs gärna informationsfoldrarna till höger.

Bakom initiativet står kommunerna Finspång, Kinda, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg tillsammans med jägarna i Svenska Jägarförbundet och Jägarnas Riksförbund samt LRF.